După cum a remarcat ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov, pe pagina sa de socializare, în ultima lună, provocările forțelor armate armene în direcția regiunilor Lachin și Kalbajar au devenit tot mai frecvente, acestea trăgînd și în pozițiile armatei azere. Astfel de cazuri au fost mai intense și mai sistematice.
În plus, au fost constatate încercări repetate ale grupurilor de sabotaj și recunoaștere ale forțelor armate armene de a se infiltra pe teritoriul Azerbaidjanului. Cu toate acestea, datorită vigilenței unităților azere, aceste încercări au fost dejucate.
Recent, observatorii au înregistrat cazuri de concentrare de arme ofensive, artilerie grea și personal de-a lungul granițelor Azerbaidjanului cu Armenia. În plus, în ciuda declarațiilor oficialilor armeni de rang înalt, personalul și echipamentele militare ale forțelor armate armene continuă să fie prezente pe teritoriile Azerbaidjanului controlate temporar de forțele de menținere a păcii ruse. Mai mult, ei desfășoară activități comune cu grupuri armate ilegale armene.
Potrivit ultimelor informații de la Ministerul Apărării, grupuri de sabotare ale forțelor armate armene, pe timp de noapte, folosind terenul muntos și canioanele, în diferite direcții au efectuat minarea teritoriilor între pozițiile unităților armatei azere și drumurile de aprovizionare.
Și acest lucru se întîmplă într-un moment în care Azerbaidjanul continuă să elimine rezultatele unei ocupații de 30 de ani în Karabah și Zangezur de Est și desfășoară o misiune umanitară complexă și la scară largă de deminare a teritoriilor.
„Desigur, cu astfel de aventuri militare, conducerea militaro-politică a Armeniei încearcă să creeze tensiuni în regiune, să perturbe negocierile privind un acord de pace, să evite îndeplinirea obligațiilor din acordul trilateral. În plus, partea armeană încearcă să perturbeze lucrările de construcție efectuate de Azerbaidjan în Karabah și Zangezur de Est. Astfel, toată responsabilitatea pentru situația actuală revine exclusiv conducerii militaro-politice a Armeniei", a spus diplomatul azer.
Potrivit acestuia, judecînd după informațiile primite de la Ministerul Apărării, armata azeră ia toate măsurile necesare pentru a preveni provocările din partea Armeniei, precum și pentru a elimina amenințările la adresa integrității teritoriale și a suveranității țării.
"Noile provocări ale Armeniei au ridicat problema creării unei zone sigure în apropierea graniței. În caz contrar, provocările Armeniei vor continua. O altă escaladare a conflictului are loc pe fundalul încercărilor Azerbaidjanului de a încheia un acord de pace cu Armenia. Totuși, se pare că metodele pașnice nu sînt înțelese în Erevan. Armenia trebuie forțată să accepte pacea și să prevină renașterea revanșismului", a spus Gudsi Osmanov.
De menționat că premierul armean Nikol Pashinyan a avut o conversație telefonică cu secretarul de stat al SUA Anthony Blinken. El i-a prezentat detaliile deciziei de a face apel oficial la Rusia, la Organizația Acordului de Securitate Comună și la Consiliul de Securitate al ONU și și-a exprimat, de asemenea, speranța pentru ajutorul comunității internaționale.
Blinken, la rîndul său, și-a exprimat îngrijorarea profundă a părții americane în legătură cu situația actuală și a considerat inacceptabil să se agraveze și mai mult situația. Washingtonul și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a depune eforturi pentru a stabiliza situația.
Totodată, în timpul unei convorbiri telefonice, ministrul armean de Externe Ararat Mirzoyan l-a informat pe omologul său rus Serghei Lavrov despre situația de la granița armeano-azeră.
„La 13 septembrie, ministrul armean de Externe Ararat Mirzoyan l-a informat pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov despre situația de la graniță”, a declarat Ministerul de Externe armean într-un comunicat.
Adăuga comentariu