COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Bolile de plămîni cauzate de țigările electronice se răspîndesc în toată lumea

Bolile de plămîni cauzate de țigările electronice se răspîndesc în toată lumea

Bolile de plămîni cauzate de țigările electronice, care au cauzat deja cîteva decese și sute de îmbolnăviri grave în SUA, se răspîndesc acum peste tot în lume, informează The Guardian.

Un expert american susține că s-au semnalat cazuri similare în Marea Britanie, Guam și Japonia. Studiile sugerează că ingredientele de bază din lichidul țigărilor electronice produc reacții chimice când sunt amestecate cu aditivii care conferă aromă, producând picături de ulei care se depun pe plămîni.

Profesorul Stanton Glantz, directorul Centrului de Cercetare și Educație în Controlul Tutunului din San Francisco, care a studiat mai multe documente secrete din industria tutunului, susține că ar fi ”prostește” să crezi că afecțiunile la plămâni cauzate de țigările electronice s-ar limita doar la teritoriul SUA.


În prezent, autoritatea de sănătate publică din Marea Britanie asociază criza din SUA cu vapatul de ulei de canabis (legal în majoritatea statelor americane- n.red.), cîteodată împreună cu acetat de vitamina E, un agent de tăiere folosit pe piața neagră, substanțe interzie însă în Anglia. Agenția consideră că nu sunt întrunite elemente pentru emiterea unei alerte de sănătate, apreciind că dovezile prezentate în cazurile din SUA nu sunt concludente.

”Ce spun autoritățile britanice este sincer ridicol. Plămînii sînt la fel peste tot. Să argumentezi că efectele de sănătate observate în SUA se opresc la linia apei cînd te îndrepți spre Marea Britanie e o prostie”, a spus Glantz.

Multe din cazurile de îmbolnăvire din SUA cauzate de țigările electronice au fost de pneumonia lipoidă, o formă rară de inflamare a plămânilor cauzată de acumularea de particule grase (lipide).

Studiile arată că ingredientele de bază ale fluidului de vapat (propilenglicolul și glicerina) produc anumite reacții chimice atunci cînd sunt amestecate cu aditivii de aromă, care lasă picături de ulei pe plămîni, ceea ce înseamnă că nu numai cei care vapează canabis și acetat de vitamina E se află în situație de risc.

În fiecare săptămînă apar noi dovezi că țigările electronice sunt foarte periculoase - Stanton Glantz

Săptămîna trecută, o investigație realizată de Bloomberg News a relevat existența a cel puțin 15 cazuri de îmbolnăviri la plămîni cauzate de țigările electronice în SUA, înainte de declanșarea propriu-zisă a ”epidemiei” de afecțiuni înregistrată acum. Ancheta arată că s-au înregistrat cazuri identice în Guam, Japonia și Marea Britanie și se extind treptat în toată lumea.

Autoritățile americane au confirmat 805 cazuri de îmbolnăviri și 12 decese asociate cu fumatul de țigări electronice. Decesele au fost raportate în California, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Kansas, Minnesota, Mississippi, Missouri și Oregon.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load