Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Arctica se topește: Ce se va întîmpla dacă Oceanul Arctic va ieși de sub gheață?

12 noi. 2022,, 00:30   Externe
3796 0

Peste cîteva decenii, Arctica și-ar putea pierde în totalitate stratul de gheață în perioada de vară. Despre acest lucru au avertizat în timpul celei de-a 27-a Conferințe a ONU privind schimbările climatice oamenii de știință americani, care au pregătit un raport despre starea criosferei. Dispariția gheții, potrivit acestora, va duce la o creștere catastrofală a nivelului mării din cauza absorbției căldurii de către Oceanul Arctic.

Aceasta, la rîndul său, poate provoca o lipsă acută de produse alimentare și apă potabilă în multe țări ale lumii. După cum a menționat în raportul său Julie Brigham Grett de la Universitatea Massachusetts din Amherst, "am permis sistemului să se încălzească prea mult" și acum este prea tîrziu pentru a încerca să schimbăm ceva.

Dar există și dintre cei care consideră un astfel de scenariu drept alarmist – de exemplu, cercetătorul Institutului de Geografie al Academiei Ruse de Științe, candidat în științe geografice, glaciologul Maria Ananiceva.

"Toți cei care se tem de consecințele încălzirii climatice, la această conferință încearcă cît mai mult posibil să transmită [informații] din punctul de vedere al catastrofismului. Experiența mea la conferințe științifice arată că sub masca previziunilor oamenii încearcă pur și simplu să avertizeze. Aceasta nu este deloc o prognoză exactă. Cu cîteva cîteva decenii înainte, este imposibil să prevedem că întregul Ocean Arctic nu va avea gheață, nu am încredere în astfel de prognoze", a spus ea.

În același timp, Ananiceva a recunoscut că tendința de scădere a stratului de gheață din Oceanul Arctic este într-adevăr există.


"Într-adevăr, gheața de pe Oceanul Arctic dispare. De obicei, minimul de gheață este înregistrat în septembrie. Iar dacă ne vom uita acum la grafic, vom vedea că aceasta este o curbă în creștere care arată o creștere a zonei oceanului fără gheață în septembrie. Tot timpul există o creștere cît de mică", a remarcat glaciologul.

Desigur, o influență are și așa-numita consolidare a Arcticii, crede experta. "Aici există o legătură pozitivă directă– Arctica se încălzește pe sine însăși. Din cauza faptului că oceanul se descoperă de gheață, suprafața mai întunecată a apei absoarbe mai multă lumină solară, mai multă căldură", explică Ananiceva.

"Dar, deși nu putem prognoza cu exactitate absolută care va fi încălzirea climatică, multe dintre îngrijorările participanților la conferință sînt întemeiate", a remarcat Ananiceva.

"Dar nu pot spune că va exista un scenariu atît de catastrofal cum este descris – că va exista un ocean complet deschis care va absorbi căldura. Din această cauză, va exista un mecanism total diferit în emisfera nordică! Pentru că un Ocean Arctic mai cald va avea un impact foarte [puternic] asupra tuturor teritoriilor care îl înconjoară – este vorba despre Canada, Rusia, parțial SUA și nu numai. Deja acum, încălzirea Arcticii afectează clima în zonele temperate", explică Ananiceva.

"Deocamdată acest lucru nu este catastrofal în ceea ce privește, de exemplu, securitatea alimentară și așa mai departe. Dar există și efecte foarte negative - în principal pentru sănătate (răspîndirea în regiunile nordice a unor boli, insecte care nu au existat mai devreme acolo și așa mai departe)", a spus omul de știință.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?