Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cerere către membrii delegației R.Moldova, aflați în vizită la Moscova

7 oct. 2021,, 14:08  
1650 0

Promo-LEX solicită membrilor delegației R. Moldova, aflați într-o vizită la Moscova, să discute problemele respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Despre asta au anunțat membrii Asociației într-o postare pe Facebook.

„Amintind faptul că ambele state sînt responsabile de situația drepturilor omului, în mod deosebit vom menționa problema aplicării tratamentelor inumane și degradante, aplicarea abuzivă a reținerilor și aresturilor în regiune, inclusiv în temeiul unor învinuiri falsificate și împotriva persoanelor care au opinii critice față de regim și persoanele care controlează acest teritoriu al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Promo-LEX.

Potrivit Asociației, regimul de la Tiraspol a pus în practică sistemul represiv împotriva persoanelor care se expun liber în spațiul public, astfel fiind condamnate pentru presupuse fapte de extremism și spionaj, transmite Noi.md cu referire la Tv8.md.

În acest context, membrii Promo-LEX au amintit de unul dintre cele mai recente cazuri. În data de 5 octombrie 2021, a avut loc reținerea abuzivă și nejustificată de către structurile paramilitare din regiunea transnistreană a lui Dorel Roșca, veteran al războiului de pe Nistru.

„Totodată, la moment în așa numitele penitenciare sînt deținute sau riscă să fie deținute mai multe persoane care s-au expus critic față de regimul transnistrean aservit Federației Ruse”, menționează reprezentanții Promo-LEX.


Avînd în vedere că vizita delegației Republicii Moldova la Moscova este un prilej pentru abordarea acestor probleme, Promo-LEX solicită în mod repetat autorităților ambelor state să depună întreg efortul pentru:

• eliberarea imediată a lui Oleg Horjan, Adrian Glijin, Serghei Mirovici, dar și a altor deținuți politici din regiunea transnistreană acuzați abuziv de comiterea mai multor infracțiuni fără nici o fundamentare;
• încetarea urmăririi penale în privința persoanelor care se fac ”vinovate” de încălcarea ”legii extremismului” adoptate de către regimul de la Tiraspol și care constituie un instrument de represiune împotriva libertății de exprimare;
• asigurarea accesului liber pentru monitorizarea eficientă a situației privind drepturile omului în regiunea transnistreană, inclusiv prin implicarea apărătorilor drepturilor omului dar și a raportorilor speciali ai ONU.

Astfel, Asociația Promo-LEX consideră că aspectele ce țin de respectarea drepturilor omului sînt elemente de bază care vor ajuta pozitiv și eficient procesul de identificare a soluțiilor pentru rezolvarea pașnică a problemei transnistrene. Dacă aceste aspecte vor fi ignorate în continuare, procesul de negocieri va rămîne unul formal, ineficient și fără rezultate.

De asemenea, Asociația Promo-LEX subliniază importanța consultării și implicării în proces a reprezentanților societății civile, care monitorizează situația respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?