Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Vaceslav Platon: "De ce în BNM zac moarte 4 miliarde de dolari?"

18 mar. 2023,, 10:00   Economie
6883 2

Situația economică din Moldova ar putea fi îmbunătățită prin consolidarea dolarului față de leu pînă la 12, ceea ce ar scădea prețul produselor importate cu o treime, precum și soluționarea problemei livrărilor de gaze rusești mai ieftine după semnarea cu Gazprom a unui acord privind reglementarea datoriilor.

O astfel de opinie a exprimat omul de afaceri declarat în căutare, Veaceslav Platon, în seria de interviuri realizate de Natalia Morari cu genericul «Regulile reale ale businessului în Moldova» în care povestește despre apogeul și prăbușirea carierei sale, dar și despre cum vede el de la Londra situația din Moldova.

”În primul rînd aș consolida cursul dolarului față de leu, 1:12, și aș micșora astfel prețurile pentru produsele importate cu 30%. Respectiv, aș micșora prețurile pentru oameni. Imediat aș rezolva problema livrării gazelor. Chiar și cu actualul contract, aș semna cu "Газпром" un acord de reglementare a datoriei”, a menționat omul de afaceri.

El a atras atenția asupra faptului că în Banca Națională zac moarte 4 mlrd. de dolari.

”Explicați-mi, de ce nu putem lua de acolo 400 de milioane ca să achita imediat datoria, și să decontăm 300 de milioane, dacă în băncile americane ele zac cu 0,1% anual? Explicați-mi de ce noi acum nu stingem întreaga datorie și nu decontăm 300 de milioane de penalități? De ce nu venim să spunem: "Băieți, acum noi nu avem bani. Hai să stingem 200 mln., iar alte 200 mln – în rate"?”, s-a întrebat Veaceslav Platon.


El a menționat că, în plus, ar deschide în totalitate pentru refugiații ucraineni și pentru businessul ucrainean sistemul bancar al Moldovei.

„Declarațiile la hotar, certificatele de origine a banilor pentru cetățenii ucraineni – le-aș anula pe toate. Le-aș da posibilitatea să aducă volută, să deschidă la noi depozite, să folosească acești bani fără limite. Eu am calculat că am putea atrage în sistemul nostru bancar cel puțin 3 mlrd. de dolari. Doar astfel”, a spus Veaceslav Platon.

Potrivit lui, cu regret, guvernarea noastră nu a creat aceste condiții. Și ucrainenii duc acești bani în alte țări, și sînt prinși la aeroport, li se iau banii.

”Explicați-mi,vă rog, de ce persoana care aduce bani și nu a declarat surplusul peste 10 mii de dolari, trebuie deposedată de acești bani? Nu vrea omul, se teme de bandiți, de scurgerile de informații la vamă etc. Amendează-l cu 100 lei pentru că nu a declarat. Dar în ce temei tu îl lipsești de proprietate? Adică, statul creează condiții ca oamenii să nu aibă încredere, de teamă să nu-și piardă averea. De ce?”, s-a întrebat omul de afaceri.

”Principalul, ce aș face eu în aceste condiții. Eu cred că la noi trebuie să existe un hub internațional, o posibilitate maximă de zone de tranzit fără taxe, ca oamenii să poată face comerț, ca businessul internațional să poată lucra, să aducă marfă, să o transporte în alte țări. Ceea ce azi face Turcia. Dar azi cel mai important e să atragem businessul industrial, orice business din Ucraina pe teritoriul moldovenesc. Să le dăm drepturi economice atît de libere, chiar să creăm zone în care pentru ei să activeze legile ucrainene, unde ei s-ar simți ca pe un teritoriu economic al Ucrainei, chiar fără vame. Ca să putem aduce pe teritoriul moldovenesc colective, întreprinderi întregi, utilaje, unde ele nu-s bombardate”, a subliniat Veaceslav Platon.

50
4
3
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?