X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

De ce anume va fi independentă Banca Națională a Moldovei?

6 oct. 2022,, 12:37 (reactualizat 8 oct. 2022,, 10:49)   Economie
4170 0

În Moldova se pregătește un proiect de lege, potrivit căruia Banca Națională a Moldovei va căpăta o mai mare independență. Proiectul va fi elaborat cu sprijinul FMI. Și această ultimă circumstanță ne pune pe gînduri: de ce se face acest lucru? De ce anume ar trebui să devină independentă Banca Națională a țării? Și cum ar trebui să afecteze acest lucru economia națională?

Acestea nu sînt în niciun caz întrebări pe loc gol. Nu este un secret faptul că FMI își urmărește politica în scopuri foarte concrete, care nu coincid întotdeauna cu interesele naționale ale anumitor state.

În majoritatea țărilor lumii au fost create și/sau luate sub controlul FMI băncile centrale, care prin implementarea legislației respective și numirea în funcțiile de conducere a unor persoane cu pregătire specială, care lucrau pentru internaționala financiară, promovau o politică necesară acestui grup de finanțatori.

Ca rezultat, sub influența FMI, azi sistemul financiar-bancar al majorității țărilor lumii nu este în stare să finanțeze dezvoltarea propriilor țări, iar moneda liber convertibilă, provenită din munca exportatorilor și a persoanelor care muncesc în străinătate nu contribuie la dezvoltare, ci se întoarce pentru totdeauna, cu procente mizere, în băncile statelor-emitente ale acestei monede, în așa numitele rezerve valutare de aur. Aceiași consilieri creau condiții care limitau semnificativ emiterea monedelor naționale, costul înalt al resurselor creditare în aceste monede, imposibilitatea de a folosi monedele naționale pentru investiții și, drept urmare, stimularea importurilor din țările Occidentului în detrimentul businessului din țările naționale.
A fost creată o nouă ”știință” economică, pe care au fost educați economiștii liberali în cele mai prestigioase universități din Occident, dar și din Rusia. Acești ”economiști” au ocupat treptat funcțiile-cheie în autoritățile financiare ale majorității țărilor lumii, și au format baza ”coloanei a cincea” în țările în curs de dezvoltare (inclusiv Republica Moldova), care deseori fără a conștientiza aceasta au lucrat și lucrează nu pentru propria țară, da pentru internaționala financiară.

Drept exemplu recent al activității acestei ”coloane a cincea” în Republica Moldova poate servi angajamentul guvernului nostru de a adopta, în luna octombrie,2022 o legislație care va spori și mai mult independența Băncii naționale a Moldovei. Este vorba despre o Bancă Centrală, una mai independentă de care e dificil să găsești nu doar în Europa, ci și în lumea întreagă. Este unica în Europa bancă centrală, care nicidecum nu participă la dezvoltarea statului, finanțarea guvernului și a băncilor comerciale, și deci la dezvoltarea economiei. Cum vedem, ea nu este în stare nici măcar să-și îndeplinească principala sarcină: «asigurarea și menținerea stabilității prețurilor”…


Se pare că ”partenerii de dezvoltare” vor să excludă definitiv posibilitatea utilizării, în această perioadă dificilă, a unei părți din rezervele Moldovei (numite rezervele BNM), care depășesc mult normativele, în septembrie, 2022 ele au atins recordul istoric și depășesc semnificativ suma de 4,0 mln. de dolari SUA. Nouă, care avem rezerve în surplus, ni se vor oferi credite și vom fi puși într-o dependență și mai mare . Prezintă interes faptul, despre care noi am scris în mod repetat: practic, Banca Națională trimite în rezerve, adică înapoi în Occident, întregul volum de împrumuturi noi, dar sub un procent mai mic ca cel, cu care acestea ne-au fost oferite.

În același timp, noi nu încercăm să aruncăm pietre în grădina actualei guvernări – această politică a fost promovată fără schimbări pe parcursul celor 30 de ani de la introducerea monedei naționale a Moldovei, leul. Dar credem, că demult a sosit timpul ca Banca Națională, fără un pericol major pentru sistemul financiar, să-și utilizeze rezervele monetare pentru sprijinirea, în timpuri grele, a bugetului, dar și a păturilor vulnerabile ale societății, și a ramurilor economiei, care nu-s în stare să se isprăvească cu tarifele la gazele naturale, majorate brusc. Pentru aceasta nici nu e nevoie să irosim rezervele, e suficient să emitem suficientă monedă națională și, în baza rezervelor, să obținem stabilitatea pieței monetare. Să nu uităm nici de economiile uriașe în monedă străină, pe care cetățenii moldoveni le păstrează în conturi sau ”la ciorap” și care, conform calculelor noastre, constituie o sumă ce depășește mult rezervele. O politică a statului, competentă în materie de investiții și curs valutar, ar putea atrage aceste economii pentru dezvoltarea țării.

Dar pentru a rezolva aceste sarcini, trebuie schimbată Legea ”Privind Banca Națională a Moldovei”, însă nu așa cum o cer actualului guvern FMI și ”partenerii de dezvoltare”, ci exact invers.

P. S. Redacția site-ului Noi.md a solicitat Guvernului să comenteze această situație și să răspundă la următoarele întrebări: Pînă la sfîrșitul lunii octombrie, în Moldova urmează a fi adoptată legea privind independența instituțională a Băncii Naționale. În ce măsură corespunde ea legislației europene și de ce norme și legi internaționale s-au ghidat autorii săi la elaborarea documentului? De asemenea, vă rugăm să precizați ce presupune însuși conceptul de "Independență a BNM"?

La momentul publicării articolului, nu am primit nici un răspuns.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?