Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Va fi anulat registrul mașinii de casă şi control al imprimantei fiscale

1 aug. 2023,, 15:18   Economie
3282 0

În cadrul unei conferințe de presă, autoritățile au anunțat că își propun să ușureze povara asupra afacerilor cu aproximativ jumătate de miliard de lei anual, ceea ce constituie circa 0,2% din PIB.

Viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, au prezentat pachetul de simplificare și reducere a birocrației pe domeniul fiscal și vamal.

Reducerea birocrației și dezvoltarea economiei sînt priorități importante ale Guvernului, oferind mai multe oportunități de creștere pentru antreprenorii din Republica Moldova.

În domeniul fiscal:

Va fi anulat registrul mașinii de casă şi control/imprimantei fiscale (Registrul MCC/IF). Această măsură se va aplica celor care își vor conecta aparatele de casă la Sistemul de Monitorizarea Electronică a Vînzărilor, care este deja funcțional și la care sau conectat cca. 20 mii de aparate de casă din 60 de mii. Această măsură va simplifica și reduce costurile agenților economici, vor economisi din povara administrativă pînă la 450 milioane lei anual. Astfel, antreprenorii vor economisi 5 milioane ore de efort pe an.


Va fi instituit dreptul de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii efectuate de antreprenori pe bază de bonuri fiscale și care au fost achitate prin intermediul cardului de plată de afaceri (business), dacă valoarea achizițiilor nu depășește 2.000 lei, inclusiv TVA, iar suma lunară a acestora va fi de pînă la 10.000 lei. Asta va fi simplificată birocrația, va încuraja plățile cu cardul, diminuînd economia tenebră și reducînd costurile. Eliminăm actuale sancțiuni fiscale ce nu sînt necesare.

În Moldova sînt 19 mii de carduri business active, în 2022 au avut loc circa 713 mii de tranzacții individuale pînă în 2.000 lei cu card business. Această măsură va genera economii de circa 20 milioane lei antreprenorilor.

În comerțul electronic returnarea mărfurilor trebuie să fie simplă și fără costuri. Astfel, revizuim procedura de aplicare a scutirii TVA aferente importului în cazul comerțului. Astfel, va fi evitată tratarea returului din străinătate ca și import și se va evita achitarea TVA, fiind reduse costurile semnificative pentru afaceri cu implicarea comerțului electronic. Antreprenorii noștri vor putea face comerț online în afara țării, mai simplu și mai ieftin.

Se majorează suma considerată restanță în scopuri fiscale de la 100 la 500 de lei. Această măsură va reduce numărul de cazuri în care penalitățile pot fi aplicate pentru încălcări neînsemnate; va reduce costurile atît asupra agenților economici, cît asupra autorităților. Va reduce cazurile în care contribuabilii nu pot beneficia de anumite facilități/subvenții sau aplica la licitații din cauza restanțelor nesemnificative.

Continuă efortul de digitalizare. În prezent, legislația fiscală mai conține unele prevederi ce implică efectuarea vizitelor fizice la oficiile Fiscului, aplicarea semnăturilor olografe și schimbul de informații pe hîrtie. Promovăm utilizarea documentului electronic și comunicarea la distanță. Se estimează că această acțiune va economisi contribuabililor doar din efort administrativ cîteva milioane de lei anual.

Totodată, aceste măsuri anunțate astăzi vor ușura povara asupra economiei. Impactul este unul substanțial, de cel puțin jumătate de miliard de lei anual, adică aproximativ 0,2% din PIB printr-un singur pachet.

În finalul briefingului de presă, vicepremierul Dumitru Alaiba a specificat că Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, alături de alte instituții continuă să promoveze reforme prietenoase mediului de afaceri. Le oferim mai mult spațiu și mai multă libertate pentru a se dezvolta, investi și crea locuri de muncă bine plătite în Republica Moldova.

0
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?