Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Un nou episod din dosarul „Frauda bancară”, trimis în instanță

22 sep. 2022,, 18:45   Economie
2468 0

Procuratura Anticorupție a expediat, astăzi, în instanța de judecată un nou episod din dosarul penal denumit generic „Frauda bancară”, în care sînt vizați un ex-guvernator şi doi ex-viceguvernatori ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Este vorba despre Dorin Drăguțanu, Ion Sturzu și Emma Tăbîrța.

Aceştia sînt învinuiţi de complicitate la săvîrşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari (art.42, art. 190 alin.(5) din Codul penal), precum și de participare la spălarea banilor, săvîrșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari (art. 42 alin.(5), art.243 alin.(3) din Codul penal).

Așadar, potrivit actului de învinuire, în perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum și alţi doi vice-guvernatori, acționînd în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc și alte persoane în proces de identificare, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național.

Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, membrii cărora prin intermediul unor persoane interpuse controlau băncile BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatorii ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat, condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.


Aşadar, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a circa 2.544.782.105,6 lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor state.

Subsecvent, procurorii anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție, în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale, au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM, și respectiv ex-viceguvernatorului BNM, în valoare totală de 4. 164. 732,31 lei.

Totodată, în partea ce ține de cel de-al doilea ex-viceguvernator al BNM, la acest moment urmărirea penală în privinţa acestuia nu a putut fi terminată, avînd în vedere aflarea acestuia peste hotarele țării. Prin urmare, în privința acestuia procurorii au expediat comisie rogatorie în țara unde se află, în vederea aducerii la cunoștință a învinuirii formulate.

Persoana acuzată de săvîrșirea unei infracțiuni este prezumatănevinovată atîta timp cît vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărîre judecătorească de condamnare definitivă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?