Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Transnistria organizează o acțiune de protest împotriva acțiunilor Chișinăului

11 ian. 09:28   Economie
6506 0

În Transnistria are loc o acțiune de protest împotriva introducerii taxei vamale pentru agenții economici transnistreni, bani care vor ajunge în bugetul de stat al Republicii Moldova.

Astfel, cîteva sute de persoane din partea organizațiilor obștești transnistrene s-au adunat la un protest la punctul de control de la ieșirea din Bender.

Activiștii civici a cerut anularea taxelor percepute de Moldova, menționînd că acestea ar duce la o creștere bruscă a prețurilor.
Oamenii au venit cu bannere: "Nu jefuirii poporului!", "Jefuirea poporului nu este calea spre Europa", "Ne-ați oprit întreprinderile", "Nu vom plăti tribut".

Anterior, președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, a declarat că, potrivit calculelor preliminare, plata taxelor vamale suplimentare de către agenții economici transnistreni către bugetul de stat al Republicii Moldova ar duce la cheltuieli de zeci de milioane de dolari pe an.

"Acest lucru va atrage după sine procese inflaționiste sub forma creșterii prețurilor la majoritatea bunurilor și, în consecință, o scădere a puterii de cumpărare a locuitorilor din Transnistria și a bunăstării lor generale. Permiteți-mi să vă reamintesc că, pe lîngă plata dublă a taxelor sub formă de tribut medieval, așa-numita Moldova pro-europeană menține și alte măsuri restrictive pentru economia noastră, care împreună dăunează situației socio-economice a fiecărui locuitor al Transnistriei", a spus el.


După cum s-a raportat anterior, toți agenții economici din Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar al acesteia - vor achita taxa vamală pe principii generale.

Serviciul Vamal informează că din 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Codului vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte. Codul vamal nr. 95/2021 substituie Codul vamal nr.1149/2000, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.

Astfel, scutirile care erau introduse prin Art. 4 alin (6) din Legea nr.1380/1997 cu privire la tariful vamal, și anume „Operațiunile de import-export efectuate de către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar se realizează în modul aprobat de Guvern”, au fost abrogate.

În rezultat, în scopul asigurării principiului de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova, taxa vamală urmează a fi percepută în baza Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.



33
2
3
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?