X 

Top 10 raioane cu cea mai mare producție de mere

8 oct. 2022,, 10:45   Economie
2371 0

Expertul economic, Veaceslav Ioniță a realizat un top al raioanelor, în funcție de volumul de mere exportate. Comentariile vin în contextul în care Rusia a anunțat că raionul Orhei a fost exclus din embargou, iar trei întreprinderi din regiune vor putea relua exportul de fructe la Moscova, scrie unimedia.info.

„Ținînd cont de faptul ca raionul Orhei are cea mai bună situație fitosanitară din țară în acest an ei vor fi probabil cei mai mari producători de mere.

Iar dacă serios, conform datelor Biroului Național de Statistica, Moldova anual produce în mediu 320 mii tone mere. Datele asociațiilor de profil indică o producție medie anuală de 450-500 mii tone.

Cei mai mari producători sînt raioanele Briceni cu 27,7%, urmat de Soroca 10,2%, Edineț 9,3% și Ocnița 8,1%. Împreuna aceste 4 raioane produc mai mult decît tot restul republicii.

Orhei se afla pe locul 10 cu o cotă de 2,6% sau de 10 ori mai puțin decît liderul Național raionul Briceni.


Presupun ca Orhei, datorită fabricii din zonă, este mai mult specializat pe mere pentru prelucrare, decît pentru export. Potențialul lor de export îl estimez la circa un milion USD.

Dar nu m-aș mira dacă în acest an producția de mere din r. Orhei poate crește brusc de la media de 8-12 mii tone anual la cel puțin 100-150 mii tone.


Raionul meu de baștină Strășeni se afla pe locul 12 cu 7-10 mii tone anual sau 2,2% din total”, a comentat Veaceslav Ioniță.

Producătorii agricoli din Orhei au primit undă verde, pentru a-și vinde fructele și legumele pe piața rusească. Anunțul a fost făcut ieri pe site-ul Rosselhozdnadzor, care precizează că exporturile pot fi reluate chiar de astăzi. Decizia vine ca urmare a discuțiilor purtate de Ilan Șor cu factorii de decizie de la Moscova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?