X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1412

"Țara continuă să fie jefuită..."

24 oct. 2023,, 11:30 (reactualizat 25 oct. 2023,, 03:29)   Economie
10438 0

Banca Națională a Moldovei a anunțat cu bucurie o creștere în septembrie a activelor oficiale de rezervă cu 63,96 milioane USD, pînă la 4 miliarde 881,93 milioane USD.

Între timp, toți cei care au cît de puține cunoștințe în macroeconomie, înțeleg faptul că aceste fonduri nu funcționează în Moldova așa cum ar trebui, pentru a susține populația și economia, ci se întorc de unde au venit, de unde le-au cîștigat exportatorii moldoveni și lucrătorii migranți, sînt plasate în băncile occidentale, iar apoi autoritățile cer din nou Occidentului împrumuturi și primesc o sumă mai mică decît au dat ei înșiși Occidentului. În același timp, nouă ni se spune cum ne ajută străinii și cum ar trebui să-i iubim pentru aceasta.

Banii se întorc de unde au venit, deși ar putea lucra în beneficiul țării noastre, pentru dezvoltarea economiei naționale, pentru a ajuta businessul moldovenesc și pentru implementarea proiectelor sociale. În special, făcînd unele modificări neînsemnate în legislația bancară și bugetară, o mică parte din acești bani ar putea fi folosiți pentru a crea un fond de stat corespunzător și pentru a achiziționa produse agricole de la fermierii care suferă pierderi uriașe din cauza cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina care au inundat Moldova. Agricultorii moldoveni, mulți dintre care au obținut o recoltă record, suferă pierderi enorme, dar nimeni nu îi ajută…

Experții subliniază că activele oficiale de rezervă ale BNM sînt de trei ori mai mari decît standardele stabilite de FMI și nu servesc țării noastre, ci țărilor străine, lucrînd pentru sistemele și economiile lor financiare. Acești bani nu sînt folosiți pentru achiziționarea de produse necesare Moldovei, nu sînt oferiți în credit Guvernului și afacerilor pentru a susține populația și economia. Ei pur și simplu se află în băncile occidentale și în valori mobiliare occidentale la rate scăzute ale dobînzii.

Pentru a utiliza rezervele pentru creditarea Guvernului și a economiei, ar trebui modificată Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, iar necesitatea unor astfel de modificări a apărut demult.


A sosit demult timpul ca, fără niciun pericol deosebit pentru sistemul financiar, rezervele valutare să fie utilizate pentru susținerea bugetului în perioadele dificile (iar acum trăim cele mai grele timpuri), precum și a segmentelor vulnerabile ale populației, agriculturii și sectoarelor economiei, care nu sînt în stare să facă față prețurilor la gazele naturale care au crescut brusc, prin crediarea guvernului de către Banca Națională. Pentru acest lucru, nici măcar nu este nevoie să cheltuim bani din rezervă, este suficient să emitem o sumă necesară de monedă națională și, bazîndu-ne pe rezerve, să menținem stabilitatea pe piața valutară, păstrînd rezervele la același nivel.

Nu trebuie să uităm nici despre economiile uriașe în valută străină, care sînt stocate în conturi și la "ciorapii" cetățenilor moldoveni și care constituie, conform unor estimări, o sumă care depășește semnificativ rezervele. Aceste economii, cu o politică competentă de investiții și curs al statului, de asemenea, pot fi utilizate în dezvoltarea țării. Trebuie să oprim, în sfîrșit, această jefuire a țării, acoperită de pseudoștiință și sfaturile demagogice ale străinilor, care a fost susținută de toate guvernele de-a lungul istoriei recente a Moldovei.

Cu toate acestea, pentru a pune în aplicare aceste sarcini, este necesară modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, dar nu așa cum solicită FMI și "partenerii de dezvoltare", dar în mod exact invers.

Vasile Balan

96
2
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав