Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Serghei Banari: "Ne așteaptă o nouă criză energetică și creșterea prețurilor la produsele alimentare"

20 aug. 2023,, 09:45   Economie
3704 0

Lumea se va confrunta cu o nouă criză energetică, creșterea prețurilor la gazele naturale și alte resurse energetice și cu creșterea prețurilor la produse alimentare.

O astfel de opinie a exprimat politologul, economistul și omul de afaceri Serghei Banari, în cadrul emisiunii "По фактам cu Iulia Fedorova", transmite Noi.md.

El a menționat că, desigur, în această iarnă ne așteaptă o repetare a crizei energetice, atrăgînd atenția asupra faptului că prețurile la gaze au crescut deja semnificativ din cauza grevei lucrătorilor din Australia la uzinele mari de gaze naturale lichefiate (GNL). Greva a amenințat 10% din exporturile globale de GNL și a declanșat o creștere bruscă a prețurilor.

"Mai departe, priviți, China încearcă să-și crească economia. Iranul formează un hub de gaze împreună cu Rusia, Turkmenistan și Qatar. În același timp, Rusia este numărul unu în ceea ce privește resursele de gaze confirmate, Iranul este numărul doi, Qatarul este numărul trei", a spus Serghei Banari.

Potrivit acestuia, problema nu constă în faptul că nu există gaz, ci că prețurile sale vor crește.


"Problema nu constă în gaze. Gaze sunt cîte vreți. Problema este că, pe fondul creșterii prețurilor la gaze, industria aceleiași Europe se micșorează. Acolo, în iulie, producția a scăzut deja cu 1,5% anual. Ei plănuiesc un declin de 1,8%, dar, de fapt, va fi, în cel mai bun caz un declin de 3-3,5%", a spus politologul, economistul și omul de afaceri.

El crede că prețul mediu ponderat al gazului în noiembrie la bursa TTF din Țările de Jos va fi undeva în intervalul 750-800 USD pentru 1 mie de metri cubi.

Serghei Banari consideră, de asemenea, că în întreaga lume vor crește prețurile la cereale, în special la grîu și orez.

În opinia sa, pentru Africa nu vor exista consecințe negative în urma încetării așa-numitului "acord de cereale", deoarece doar 3% din cerealele promise au fost exportate acolo, iar restul a luat Occidentul în schimbul armelor furnizate Ucrainei.

"În Africa nu va fi foamete. Rușii și chinezii nu vor permite acest lucru. Iar consecințele pentru Europa sînt creșterea accentuată a prețurilor, deoarece rușii și-au consolidat foarte mult importanța pe bursele de mărfuri pentru culturile de cereale. Și trebuie să înțelegem că și anul acesta este unul negativ pentru cereale în ceea ce privește conținutul de proteine și gluten. Grîu pentru făină va fi mai puțin decît anul trecut", a spus politologul, economistul și omul de afaceri.

El a reamintit, de asemenea, că India a impus anterior o interdicție asupra exporturilor de orez și ea este cel mai mare furnizor al acestei culturi.
Prin urmare, potrivit lui Serghei Banari, anul acesta cetățenii noștri ar face mai bine să cumpere nu hrișcă, ci orez, prețul căruia va crește.

10
2
1
9
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?