Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

RM salută inițiativa UE de a constitui o platformă comună de procurare a gazului

27 mar. 2022,, 09:28   Economie
3436 0

Republica Moldova a salutat Concluziile Consiliului European din 24 și 25 martie, în Declarația finală a căruia este inclus angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen.

O dată constituită, noua platformă va fi disponibilă atît statelor din Balcanii de Vest cît și celor trei țări asociate cu Uniunea Europeană, inclusiv Republicii Moldova, anunță autoritățile printr-un comunicat de presă.

„Este o realizare importantă pentru țara noastră și care va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienței în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie și sporire a eficienței energetice”, arată comunicatul emis de autoritățile noastre.

La rîndul său, politologul Dionis Cenușă spune că trebuie clarificate cîteva lucruri, referitor la această inițiativă.

„Mecanismul de achiziție a gazelor este unul voluntar. De aceea, sustenabilitatea acestuia depinde de țările UE care vor adera la mecanism. Cu cît mai mari vor fi țările (în termeni de consum intern), cu atît mai ușor va putea fi negociat un preț mai bun pentru gazul livrat. În prezent, pentru Moldova contează prețul de achiziție, deși siguranța livărilor are și ea o anumită relevanță din cauza conflictului militar în Ucraina.


Dacă un asemenea mecanism va fi pus pe picioare și Moldova va putea achiziționa gaz prin intermediul lui, atunci această afacere trebuie să fie în mod neapărat profitabilă/sustenabilă. În caz contrar, va deveni o piesă dificilă în dezbaterile politice. Dacă Moldova va cumpără gaz de cîteva ori mai scump decît cel oferit de Rusia, atunci forțele pro-UE vor trebuie să subvenționeze populația și business-ul (cu toate costurile de rigoare), acceptînd să plătească prețul geopolitic pentru detașarea de Rusia. Acest lucru însă va permite forțelor pro-ruse să folosească și mai mult argumentul gazului rusesc ieftin la următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale.

În fine, problema generală nu este stricto sensu în accesul la gaz (UE sau în vecinătatea sa acces la gaz, doar că acesta e rusesc), ci prețul pe care este dispus să o plătească o țară pentru gaz non-rusesc că să fie independentă geopolitic față de Rusia”, a comentat Cenușă.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?