X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Prin ce se explică creșterea exportului de struguri din Moldova și de ce ritmul acestuia ar putea scădea

31 oct. 2023,, 13:30   Economie
2314 0

Zilele trecute, Serviciul Vamal al Moldovei a anunțat un "rezultat interimar" impresionant al viticultorilor moldoveni.

În perioada iulie-octombrie 2023, țara a exportat peste 26 de mii de tone de struguri de masă (recoltă nouă).

Comparativ cu indicatorul de anul trecut (18,5 mii tone) pentru aceeași perioadă, aceasta reprezintă o creștere de cel puțin 40%. Se pare că datele au apărut în spațiul informațional cu o intenție bună - de a demonstra un succes evident. Dar este el atît de necondiționat?

În primul rînd, mărimea exporturilor depinde de doi factori interconectați: calitatea produselor și direcția aprovizionării externe, scrie AgroExpert.md.

În ceea ce privește calitatea, situația, ca întotdeauna, este foarte diferită – de la medie în viile neirigate, la înaltă - de pe plantațiile formate după tipup Pergola și dotate cu sisteme de irigare. Raportul în structura recoltei totale depinde de vreme. În acest an în Moldova se atetestă o altă secetă severă și optimizarea cheltuielilor de producție (economii la prelucrările sanitare, pregătirea produselor pentru vînzare). Adică, există o proporție semnificativă de struguri de dimensiuni medii cu boabe medii, eventual atinse de boli care nu au trecut prin răcirea de urgență și prin "lanțul de frig" continuu – de la viță de vie la raftul magazinului. Drept urmare, calitatea strugurilor din recolta-2023 este în medie scăzută, riscurile de reducere a calității și pierderea produselor în timpul depozitării pe termen lung sunt ridicate. Evident, din acest motiv, mulți viticultori au încercat să-și vîndă majoritatea produselor imediat sau la scurt timp după recoltare.


Este de remarcat faptul că o astfel de strategie nu este o opțiune dezavantajoasă. De cîțiva ani, specialiștii asociațiilor viticultorilor recomandă producătorilor de struguri de masă să-și vândă produsul în momentul calității/prospețimii sale maxime - mai aproape de momentul campaniei de recoltare. Căci, de exemplu, chiar și strugurii potențial problematici nu vor reuși în cîteva zile să se usuce prea mult – crenguța în rețelele comerciale vor fi în continuare verzi, boabele vor fi elastice și uscate.

În plus, la începutul anului, vinificatorii au informat viticultorii că intenționează să reducă drastic primirea strugurilor de masă din recolta-2023, în special la prețurile ridicate din anii precedenți (4-7 lei/kg). Inclusiv din acest motiv, cel puțin unele gospodării viticole au planificat de la bun început să-și vîndă strugurii de masă exclusiv pe "piața proaspătă" și au ridicat nivelul tehnologiilor agricole. Adică, volumul produselor destinate vînzării în formă proaspătă comparativ cu nivelul anilor precedenți, cel puțin, nu a scăzut. Cu toate acestea, din cauza vremii și a altor motive, calitatea produselor, în medie, nu este cea mai bună.

Acest lucru este confirmat de faptul că majoritatea exporturilor din luna octombrie le-a revenit țărilor CSI – 54%, 5,2 mii tone, la un preț mediu cu ridicata de 0,51 USD/kg. Se pare că nu ultimul motiv pentru aceasta este lipsa alternativelor: anul acesta podgoriile din țările din Asia Centrală au suferit foarte mult de înghețuri, sunt puțini struguri și sînt relativ scumpi. Din această cauză rușii cumpără activ struguri din Moldova deja de la sfîrșitul verii - începutul toamnei.

În timp ce pe piețele UE mai exigente în ceea ce privește calitatea produsului au fost expediate 3,6 mii tone de struguri moldovenești – 37%, prețul mediu - 0,86 USD/kg. România a fost principalul cumpărător european al acestui produs – 2,1 mii tone, la prețul mediu de 0,78 USD/kg.

Cu toate acestea, este benefic faptul că, în medie, prețul de export (pe factură) pentru strugurii moldovenești în perioada indicată a acestui an este mai mare decît în anul trecut – 0,62 USD/kg față de 0,57 USD/kg.

Potrivit reprezentanților asociațiilor viticole, ritmul exporturilor de struguri va scădea cu siguranță în următoarele săptămîni. În primul rînd, campania recoltare va fi finalizată în totalitate, iar livrările strugurilor din podgorii direct pe piață se vor opri. În al doilea rînd, viticultorii și comercianții vor aprecia perspectivele de păstrare a strugurilor de calitate peste medie. Dacă produsele se vor păstra bine în timpul depozitării, mulți vor prefera să vîndă produsele în a doua jumătate a lunii noiembrie și în decembrie la un preț mai mare.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?