X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Preţurile uleiului de măsline au ajuns să coste la 8.900 de dolari pe tonă

21 sep. 2023,, 05:00   Economie
6506 0

Preţurile uleiului de măsline au crescut la nivel mondial la 8.900 de dolari pe tonă, în septembrie, din cauza condițiilor meteo „extrem“ de secetoase în zona Mării Mediterane, potrivit unui raport recent al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite.

Deja preţul mediu în august a fost cu 130% mai mare faţă de anul anterior şi nu a arătat „niciun semn de relaxare”, a spus USDA. Spania, cel mai mare producător şi exportator de ulei de măsline din lume, a fost lovită de o secetă intensă de luni de zile, transmite libertatea.ro

De asemenea, ţara tocmai a înregistrat a treia cea mai fierbinte vară, cu temperatura medie a verii cu 1,3°C mai mare decît în mod normal, potrivit agenţiei meteorologice de stat AEMET. Potrivit datelor companiei de informaţii despre piaţa de mărfuri Mintec, producţia de ulei de măsline din Spania în sezonul recent a scăzut la aproximativ 610.000 de tone – aceasta este o scădere de peste 50% în comparaţie cu 1,3 pînă la 1,5 milioane de tone obişnuite.

„La complexitatea situaţiei se adaugă şi preocupările legate de reducerea producţiei în alte ţări mari producătoare de ulei de măsline din Europa, inclusiv Italia şi Grecia, unde predomină condiţiile de secetă”, a declarat Kyle Holland, analistul pentru seminţe oleaginoase şi uleiuri vegetale de la Mintec, pentru CNBC. Grecia şi Italia sînt al doilea, respectiv al treilea cel mai mare producător de ulei de măsline, potrivit Consiliului Internaţional de Măsline, o organizaţie interguvernamentală formată din membri care reprezintă mai mult de 98% din producţia de măsline la nivel global.

Creşterea preţurilor pentru uleiul de măsline, care se mai numeşte şi „aur lichid”, i-a determinat pe unii să-l fure. Aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extravirgin dintr-una dintre morile de ulei din Spania, Marin Serrano El Lagar, au fost furaţi la finalul lunii august, potrivit relatărilor presei locale. Adică ulei în valoare de peste 420.000 de euro, pierdut de afacerea de familie. Nu au existat arestări pînă acum. Cu puţin timp înainte, hoţii au fugit cu 6.000 de litri de ulei de măsline extravirgin, în valoare de 50.000 de euro, de la moara Terraverne, a declarat ziarul spaniol El Mundo. Nu există nicio ameliorare prognozată, spune Holland, de la Mintec.


El a avertizat că, dacă stocurile de ulei de măsline continuă să se epuizeze din cauza secetei, proviziile ar putea fi epuizate înainte de octombrie, cînd sosesc, de obicei, recoltele proaspete. „Situaţia este complicată de decizia Turciei de a suspenda exporturile de ulei de măsline în vrac. Suspendarea a înrăutăţit volumele deja limitate din Spania”, a spus analistul. Turcia, care este la rîndul ei un producător important de ulei de măsline, a suspendat exporturile în vrac pînă la 1 noiembrie, o măsură determinată de creşterea globală a preţurilor.

0
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?