Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

În Europa se preconizează o creștere rapidă a costului unui produs apreciat

9 oct. 2023,, 23:30   Externe
3736 0

Creșterea rapidă a prețurilor pentru uleiul de măsline în Europa va dura cel puțin un an – pînă la sfîrșitul lunii septembrie 2024.

Acest lucru este consemnat în raportul analiștilor Comisiei Europene (CE).

Producția în actualul an agricol, care a început în octombrie 2023 și se va încheia la sfîrșitul lunii septembrie 2024, se așteaptă să fie de 1,5 milioane de tone. Această cifră, potrivit previziunilor analiștilor, va fi cu doar nouă procente mai mare decît valoarea de anul trecut. O astfel de dinamică se va datora efectelor negative ale secetei prelungite care a lovit regiunea în vara acestui an. Din cauza creșterii prețurilor, costul preparării unor mîncăruri populare, precum pizza și paella, va continua să rămînă la un nivel relativ ridicat pentru o perioadă lungă de timp, a precizat CE.

Creșterea în continuare a prețului la uleiul de măsline va contribui, de asemenea, la scăderea stocurilor acestui produs în țările europene. În acest context, analiștii au estimat o scădere de șase procente a consumului acestui produs în regiune la sfîrșitul anului agricol 2023-2024. Volumul exporturilor de ulei de măsline din țările europene pînă la această dată va scădea cu zece procente în termeni anuali. Declinul va afecta principalii producători, printre care Spania, Italia și Grecia, au avertizat experții.

În a doua jumătate a lunii septembrie, CNBC, citînd date ale Departamentului american al Agriculturii și ale companiei de analiză Mintec, a raportat o creștere record a prețurilor globale pentru uleiul de măsline, pînă la 8,9 mii de dolari pe tonă. În august, costul mediu al acestui produs a fost de peste două ori (130%) mai mare decît anul trecut. În acest context, în țările europene s-au multiplicat furturile de ulei de măsline.

1
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?