X 

Parlicov: "Nu exclud că vom vinde pe piața internațională o parte din volumele de gaze"

7 sep. 12:57   Economie
3898 0

"Acum, Moldova vede o oportunitate economică. Dacă vom avea volume mai mari de gaze procurate și în iarnă prețurile vor fi bune, eu nu exclud că vom vinde o parte din volumele Energocom-ului pe piața internațională". Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În aceeastă vară, Energocom a achizitionat 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale la un preț mediu de 428 de dolari. Așadar, Moldova are, cu volumele rămase de anul trecut, vreo 500 de milioane de metri cubi, cantitate, care, potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, ar ajunge pentru aproape 3 luni în iarnă, notează Noi.md.

"Toate analizele arată că iarna prețurile vor crește semnificativ peste costurile de pompare/stocare. De ce? Vă dau factorii fundamentali. Înainte rolul principal de echilibrare a pieței de gaze din Europa îl avea Gazprom, care construise gazoducte și capacități de pompare și de livrare a gazelor simultane pe zi într-un astfel de volum, încît chiar și într-o iarnă friguroasă, Gazprom putea, dacă aparea vreun vîrf de consum, să-l acopere. Cînd s-a redus semnificativ rolul Gazpromului pe piața europeană, a apărut întrebarea, cine mai acoperă aceste vîrfuri, dacă apar.

Și aici s-au ciocnit de mai multe probleme: de infrastructură, capacitatea de stocare în UE este în jur de 100-115 miliarde de metri cubi, atunci cînd volumul consumului în perioada de iarnă este 250-300. Dacă nu reușești pe perioada consumului să acoperi acest deficit, atunci prețurile se duc în sus", a spus ministrul în cadrul emisiunii Secretele Puterii.

Victor Parlicov a mai precizat că Gazprom acoperea vîrfurile de consumm în Europa în perioada precedentă prin faptul că umplea depozitele din Ucraina, care are o capacitate de stocare de pînă la 35 de miliarde de metri cubi de gaze.


"Acum, în Ucraina, foarte puțini riscă să stocheze gaze pentru că e risc militar. Noi ni-l asumăm și înțelegem că riscurile efective de sistare de preluare a gazelor din Ucraina sînt extrem de limitate și ele sînt scurte ca durata. Orice defecțiune de pe urma vreunui bombardament, de exemplu, al gazoductului, se remediază pe parcursul unei zile, asta se rezolvă.

Da, riscăm, dar avem un pic de gaze și-n România. Și, totodată, sîntem siguri că stocarea această de gaze în Ucraina la prețurile care există acum acolo ne va permite să economisim, avînd în vedere prețurile, pe care ne așteptăm să fie în iarnă. Acum noi vedem o oportunitate economică. Eu nu exclud că, dacă vom avea volume procurate mai mari de gaze și în iarnă prețurile vor fi bune, nu exclud că vom vinde o parte din volumele Energocomului pe piața internațională", a mai adăugat Parlicov.

Potrivit ministrului Energiei, Moldova are nevoie, pentru a ieși cu bine din această iarnă, de aproximativ 800-850 de milioane de mteri cubi de gaze. "De fapt, este convenabil să stochezi acum acest gaz și să-l consumi în iarnă decît să-l procuri în iarnă la prețurile care se asteaptă", a punctat Parlicov.

3
2
1
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?