Moldova și Kazahstan vor extinde cooperarea comercial-economică

20 noi. 18:00   Economie
2424 0

Moldova și Kazahstanul au perspective excelente pentru extinderea cooperării comercial-economice reciproc avantajoase și a legăturilor în alte domenii în beneficiul celor două țări.

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul mesei rotunde desfășurate la Chișinău pe tema: "Reformele realizate în Kazahstan după alegerea Președintelui Kassym-Jomart Tokayev – perspectivele și oportunitățile relațiilor kazah-moldovenești". Evenimentul a fost organizat de Ambasada Kazahstanului în țara noastră, relatează Noi.md.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Kazahstanului, Almat Aidarbekov, a declarat că Kazahstanul este patria a 20.000 de persoane din diaspora moldovenească, iar cu acest indicator, Kazahstanul se află printre primele opt țări cu cea mai mare diasporă moldovenească.

El a subliniat că diaspora moldovenească dispune de toate condițiile pentru dezvoltarea și promovarea culturii sale în Kazahstan în cadrul centrelor culturale ale societăților și asociațiilor, dintre care unul se află în partea centrală a Kazahstanul și se numește "Dacia", iar cel de-al doilea - în sud-estul Kazahstanului, în regiunea Almaty, și se numește "Struguraș".

"Pentru noi este important ca diasporele noastre etnice să-și dezvolte culturile și limbile, pentru ca Kazahstanul să fie divers din toate punctele de vedere, atît din punct de vedere etnic, cît și cultural. Și ne mîndrim cu acest lucru. Țările noastre au o cooperare foarte strînsă și sper că aceasta va continua să se aprofundeze, iar noi avem un potențial foarte mare. Și sper că vom reuși să realizăm acest potențial din toate punctele de vedere", a declarat Almat Aidarbekov.


La rîndul său, vicepreședintele Parlamentului Moldovei, Mihai Popșoi, a declarat, de asemenea, că Moldova și Kazahstanul au un potențial imens de dezvoltare a relațiilor și a subliniat bunele legături istorice dintre cele două țări.

"Kazahstanul a fost, este și sunt sigur că va continua să fie un partener și prieten de încredere al Republicii Moldova. Kazahstanul a tratat întotdeauna Moldova ca pe o țară a cărei integritate și independență a respectat-o și o respectă. Iar noi trebuie să găsim și să dezvoltăm legăturile noastre, inclusiv cu țările din spațiul post-sovietic. Această experiență trebuie folosită în beneficiu", a declarat vicepreședintele Parlamentului Moldovei.

La rîndul său, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe pentru cooperare comercial-economică, Vladimir Bolea, a declarat că un foarte mare accent se pune pe dezvoltarea relațiilor bilaterale și că există premise bune pentru extinderea cuprinzătoare a legăturilor comercial-economice moldo-kazahe.

"Dezvoltarea relațiilor bilaterale este principalul lucru în direcția noastră, în dezvoltarea în continuare a relațiilor noastre. Pentru că, în primul rînd, ne permite să lucrăm foarte precis și cu succes la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Noi spunem că relațiile trebuie să se bazeze pe respect reciproc, pe recunoașterea integrității teritoriale a statului și, bineînțeles, pe interese reciproc-avantajoase, pentru că vorbim despre economie", a subliniat Vladimir Bolea.

Potrivit lui, prin intermediul relațiilor dintre Moldova și Kazahstan este posibilă promovarea intereselor agenților economici din Kazahstan pe teritoriul Uniunii Europene și al altor țări.

"Adică, eu văd doar condiții favorabile pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, ținînd cont de interesele părților economice. Avem oameni de afaceri din Moldova care dezvoltă afaceri de succes în Kazahstan. Există oameni de afaceri din Kazahstan care vin în Moldova și dezvoltă afaceri de succes. Ar trebui să ne întîlnim la nivelul comisiilor interguvernamentale, precum și direct cu oamenii de afaceri pentru a afla exact care sînt problemele cu care se confruntă, astfel încît să le putem rezolva la nivel local, la noi de partea Moldovei și la voi de partea Kazahstanului. Pentru că astăzi, dat fiind faptul că ambele țări se dezvoltă în cadrul relațiilor de piață, interesele oamenilor de afaceri și afacerile ca atare sînt interesele statelor noastre și trebuie să le promovăm și să le susținem peste tot", a declarat Vladimir Bolea.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?