TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În Moldova va fi construit cel mai mare parc de panouri solare

În Moldova va fi construit cel mai mare parc de panouri solare

În Parcul Industrial din Comrat va fi construit cel mai mare parc de panouri fotovoltaice (circa 30.000 de unităţi) din Republica Moldova, anunţă administraţia locală.

Proiectul aparţine Fly Ren Energy Company SRL, deținută de antreprenorul italian Carlo Arturo Garuzzo, care promite investiţii de aproximativ cinci milioane de euro, transmite NOI.md cu referire la mold-street.com.


Terenul de 20 hectare a fost oferit de Primăria municipiului Comrat care a semnat deja contractul cu investitorul, iar lucrările vor începe la sfîrşitul lunii august şi vor dura un an.

Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat declară că în urma acestui proiect, bugetul local va încasa doar din plata pentru arenda terenului, circa un milion de lei pe an. "Astfel de proiecte demult trebuiau să fie aplicate şi la noi", a declarat edilul.

Totodată, el a spus că investitorul examinează posibilitatea de a instala panouri solare şi în cartierele locative ale Comratului.

"Din punct de vedere practic, oamenii vor resimţi efectele acestei investiţii prin reducerea preţului la energie, adică reducerea poluării nu este singurul beneficii", a afirmat investitorul italian, Carlo Arturo Garuzzo, citat de Publika.

Menţionăm că acelaşi antreprenor italian a investit în 2018 într-un parc fotovoltaic instalat pe un teren de 2,5 hectare al Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Științe a Moldovei.

Omul de afaceri a evitat să spună care va fi costul unui kWh produs de instalații și care ar fi tariful ce poate asigura recuperarea în decurs de 5-7 ani a investiției. De notat că în prezent tarifele la energia electrică produsă de instalații fotovoltaice stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru unii agenți economici sînt de 1,75-1,90 lei pentru un kWh.

Investitorul italian este consiliat de fostul premier Chiril Gaburici, care anterior a făcut parte din echipa Fly Ren Energy Company și a contribuit la atragerea acestei investiții.

În prezent în Republica Moldova funcționează peste 50 de parcuri cu instalații fotovoltaice, ce au o putere instalată de 3 MW. Acestea însă generează doar 2-3 milioane de kWh de energie, adică mai puţin de 0,1% din consumul ţării.

De notat că cel mai mare parc solar din lume - Longyangxia Dam Solar Park se află în China, se întinde pe o suprafață totală de peste 27 de kilometri pătrați și este format din 4 milioane de panouri fotovoltaice cu o capacitate de circa 900 MW.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load