Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

În ce investesc moldovenii veniți de peste hotare

5 sep. 2023,, 08:00   Economie
4164 0

După o perioadă mai lungă de stagnare, piaţa imobiliară din Republica Moldova se înviorează. Cel puţin aşa arată tabloul ultimelor luni, cînd companiile imobiliare raportează vînzări duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Specialiştii spun că asta se datorează celor din diaspora, care îşi cumpără proprietăţi acasă, dar şi ieftinirii creditelor ipotecare. Pînă la sfîrşitului anului se aşteaptă şi o uşoară creştere a preţurilor la locuinţe.

După cinci ani lucraţi în Marea Britanie, Doina şi Ion Andriuţă, au decis să cumpere un apartament în Chişinău. Chiar dacă ar putea să se stabilească definitiv în străinătate, tinerii spun că un imobil acasă reprezintă o investiţie bună.

„Este un apartament cu două camere şi cu living. Este destul de spaţios şi este, practic, ceea ce am visat”, spune Doina Andriuță, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Lunile de vară au adus o creștere semnificativă a cererii pe piaţa imobiliară. Mulţi moldoveni care muncesc peste hotare au decis să-şi investească agoniseala, cumpărînd apartamente sau terenuri pentru construcţii. Cei mai mulţi dintre ei aleg să facă o astfel de achiziţie în Chişinău, unde piaţa imobiliară este într-o continuă dezvoltare.


„La moment, avem cererea dublă în casele noi, luna august a arătat un procent destul de mare. Nişa aceasta este cea mai intersantă din partea investiţii şi preţurile vor cresţe în următorii ani”, precizează Veaceslav Dimcea, expert imobiliar.

În medie, un apartament costă acum de la 700 de euro metrul pătrat, în blocurile vechi, pînă la 1 300 de euro, în construcţiile noi. Dacă în prima jumătate a anului preţurile nu s-au modificat, cererea ridicată va duce şi la o uşoară scumpire a locuinţelor, afirmă specialiştii în imobiliare.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-iunie 2023, în Republica Moldova s-au construit locuinţe în valoare de 11,9 miliarde lei, în scadere cu peste 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

2
4
2
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?