Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În ce caz Moldova ar putea primi gaze rusești mai ieftine? Opinie

4 oct. 2021,, 16:00   Economie
3427 7

Prețul gazului rusesc este un atu geopolitic important în mîinile Moscovei, iar în condițiile în care Gazprom este monopolist pe piața gazelor moldovenești, Moldova se află în poziții de negocieri extrem de slabe privind prețul gazului rusesc livrat. Și este destul de evident că republica poate conta pe anumite preferințe de preț pentru gazul rusesc furnizat doar în schimbul unor concesii geopolitice importante, asemănătoare cu încălcarea principiului suveranității sale de stat.

Această opinie a fost exprimată de politologul Anatol Țăranu într-un comentariu pentru eNews, relatează Noi.md .

El consideră că perspectiva pentru majoritatea cetățenilor țării este mai mult decît deprimantă și, în același timp, plină de cele mai dramatice complicații politice pentru autorități.

Politologul a amintit că gazul este livrat Moldovei de concernul rus Gazprom, în baza unui acord semnat în 2008 și care a fost prelungit periodic pînă la 30 septembrie 2021, cînd acesta a expirat.

Un nou contract cu Gazprom nu a fost încă semnat, dar s-a reușit ajungerea la un acord privind continuarea livrărilor de gaze rusești în Moldova în luna octombrie în baza vechiului acord. În această lună, părțile trebuie să convină asupra condițiilor unui nou contract pe termen lung. Între timp, în octombrie, în condițiile creșterii prețurilor la energie pe piața internațională, Moldova va cumpăra gazul rusesc la 790 de dolari, în timp ce în august l-a cumpărat cu 440 de dolari, iar în septembrie - cu 550 de dolari.


Potrivit lui Anatol Țăranu, în condițiile în care Gazprom este monopolist pe piața moldovenească a gazelor, Moldova are poziții de negociere extrem de slabe privind prețul gazului rusesc livrat.

În opinia sa, prin asta se explică în principal cel mai mare preț la gaze dintre toate țările din regiune, plătit de Moldova în ultimii ani. Iar faptul că astăzi Germania și Ungaria, de exemplu, au semnat deja cu Gazprom contracte de livrare a gazelor naturale la prețuri destul de atractive, iar Republica Moldova nu a reușit încă să facă acest lucru, are aceeași explicație.

"Este binecunoscut faptul că Gazprom nu este doar un subiect comercial al politicii internaționale ruse, ci și un instrument geopolitic important în mîinile Moscovei. În acest sens, un exemplu clar este războiul geopolitic în jurul gazoductului Nord Stream-2, care a testat serios unitatea și solidaritatea blocului occidental al țărilor în raport cu Rusia. Nu mai puțin evident este exemplul Ungariei, care a semnat recent un nou contract pe termen lung cu Gazprom în condiții avantajoase. Astfel, Gazprom a apreciat refuzul ungurilor de a manifesta solidaritate europeană pentru a păstra tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, în condițiile în care Ungaria a acceptat să primească gaze prin Nord Stream-2 și din sud prin Turkish Stream ocolind Ucraina", a spus politologul.

Potrivit lui, astfel, prețul gazului rusesc este un atu geopolitic important în mîinile Moscovei și este destul de evident că Moldova poate conta pe anumite preferințe de preț pentru gazul rusesc doar în schimbul unor concesii geopolitice importante, asemănătoare cu încălcarea principiului suveranității sale de stat.

"În primul rînd, este vorba despre prezența militară ilegală a Rusiei, precum și despre atitudinea față de regimul separatist de la Tiraspol. O astfel de politică ar complica inevitabil relațiile Chișinăului cu partenerii noștri occidentali, inclusiv în ceea ce privește asistența financiară și economică. În acest caz, pierderile Moldovei ar fi mult mai semnificative decît complicațiile financiare care rezultă dintr-o creștere accentuată a prețului la gaze. Astfel, creșterea accentuată a prețului transportatorilor de energie pe piața internațională a creat noi probleme pentru economia și sfera socială moldovenească", a subliniat Anatol Țăranu.

El crede că în aceste condiții, autoritățile pro-europene nu au soluții bune. De aceea, autoritățile nu se grăbesc să negocieze prețul gazelor la nivel de stat-politic, preferînd să se concentreze pe componenta comercială a acestei probleme.

"Cu toate acestea, mai devreme sau mai tîrziu, politica își va spune cuvîntul, ceea ce înseamnă că trebuie să ne pregătim foarte minuțios de această etapă. Inclusiv prin solicitarea ajutorului partenerilor de dezvoltare, fără de care Moldova nu va rezista atacului geopolitic din partea Moscovei", a spus politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?