X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Fermierii vor putea accesa credite pentru proiecte de transformare digitală în agricultură

22 mar. 2022,, 21:45   Economie
1215 0

Fermierii moldoveni vor putea accesa credite la condiţii avantajoase pentru proiecte de transformare digitală în agricultură. Banii vor putea fi folosiţi pentru procurarea dronelor folosite în lucrări agricole, a tractoarelor de ultimă generaţie, sistemelor de irigare inteligente sau a staţiilor meteo pentru plantaţiile viticole sau pomicole.

Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de lei. Jumătate din sumă va fi oferită agricultorilor sub formă de împrumut, iar restul banilor este componentă de grant, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Programul-pilot de digitalizare a agriculturii din Moldova a demarat la începutul acestui an şi urmează să fie implementat în cîteva etape. Pînă în luna aprilie, autorii proiectului urmează să elaboreze mecanismul de repartizare a banilor, iar în iunie va începe finanţarea.

„Fermierul, în funcţie de lanţul său valoric, de poziţionarea sa, îşi va alege o tehnologie. Va veni cu oferta de preţ de la un brand, un producător de tehnologie locală sau internaţională cu prezenţă în Republica Moldova. Va aplica pentru finanţare. Datorită generozităţii USAID-ului va fi oferită şi o porţiune de grant”, a declarat Maxim Popov, directorul executiv ADMA.

„Contribuţia iniţială va fi de 10 milioane de lei şi va fi un exemplu despre cum putem să pornim lucrurile. Ştiu că mulţi deja sînt interesaţi de a implementa tehnologiile în agricultură aici, în Republica Moldova, şi cred că vor fi mult mai mulţi cei care vor dori să participe în acest proiect”, a spus șeful Misiunii USAID în Moldova.


Proiectul-pilot privind digitalizarea agriculturii urmează să fie implementat în următorii doi ani, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

„- Aţi planificat deja un număr-limită de agricultori care vor putea beneficia?
- Conform estimărilor, deci în jur de 20-30 în prima etapă.”

Programul de finanţare este implementat de Agenţia pentru Dezvoltarea şi Modernizarea Agriculturii din Moldova şi Proiectul Tehnologiile Viitorului. Cinci milioane de lei vor fi oferiţi fermierilor ca împrumut, iar alte cinci milioane reprezintă componentă de grant, banii fiind alocaţi ţării noastre de către USAID şi Guvernul Suediei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?