X 
Cazul Șor stiri: 594

Fabricile de procesare a merelor își vor reduce activitatea

23 mar. 05:30   Economie
4193 0

În sezonul curent, producătorii moldoveni de sucuri concentrate vor prelucra aproape de două ori mai puține mere.

Potrivit EastFruit, reprezentanții Asociației Speranța Con consideră că în acest sezon procesarea merelor se va încheia la sfîrșitul lunii martie-începutul lunii aprilie, adică cu aproximativ o lună și jumătate mai devreme decît în anii precedenți. Avînd în vedere încălzirea accentuată și, în acest sens, scăderea rapidă a calității merelor la fabricile de concentrate, s-ar putea ca deja luna aceasta două dintre cele trei întreprinderi care operează în această primăvară să nu mai primească mere.

Conform evaluării preliminare a specialiștilor asociației, pînă la sfîrșitul sezonului fabricile vor procesa în total aproximativ 200-210 mii tone de recoltă de mere-2022. În anii precedenți, ele au procurat pentru prelucrare circa 340-370 mii tone de fructe.

Potrivit managerilor fabricilor, scăderea producției de concentrat de mere are trei motive de bază. În primul rînd, este vorba despre scăderea accentuată a recoltei de mere din Moldova anul trecut — aproximativ 400-420 mii tone față de 660 mii tone în 2021.

În al doilea rînd, toamna trecută, sub presiunea veștilor proaste de pe piețele tradiționale de mere și a achizițiilor de energie, fermierii și comercianții moldoveni au plasat în depozitele de fructe, pentru a fi vîndute în perioada de iarnă-primăvara, un volum semnificativ mai mic de mere, dar de calitate mai bună. Recent, EastFruit a anunțat că la jumătatea lunii martie, în depozitele din Moldova au rămas aproximativ 60 de mii de tone de mere, adică cu 20-30% mai mult decît în aceiași perioadă al sezonului de marketing din anii precedenți. Un asemenea volum de fructe nu este ușor de vîndut pînă în iunie inclusiv pe "piața proaspătă", dar este destul de realist.


În al treilea rînd, luînd în considerare prețurile în creștere și perspectivele neclare privind vînzarea sucului concentrat în vara-toamna acestui an, procesatorii moldoveni nu doresc să crească în primăvară prețurile de achiziție a merelor peste 1,9-2 lei/kg. În același timp, merele de desert, chiar și de diametru mic, pe piața internă angro, se vînd treptat la un preț aproape de trei ori mai mare.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?