X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce nu scad prețurile la cartofi în Moldova

5 iul. 2023,, 17:00   Economie
3439 0

Exportul pe piața ucraineană împiedică scăderea prețurilor la cartofii moldovenești în Moldova.

Anul acesta, din cauza vremii răcoroase și ploioase, fermierii moldoveni au fost nevoiți să amîne plantarea cartofilor.

Drept urmare, recolta sa a început să fie pusă în vînzare abia la mijlocul lunii mai – cu o săptămînă - două mai tîrziu decât în ultimii cîțiva ani.

După cum a anunțat anterior EastFruit, prețul de pornire pentru cartofii noi moldovenești – de aproximativ 18 lei/kg, circa 1 USD/kg – a fost normal pentru ultimele sezoane, dar semnificativ mai mic decît nivelul de pornire de anul trecut (1,23 USD/kg). Este curios faptul că ieftinirea cartofilor noi pe piața moldovenească pînă acum a avut loc mai lin decît în anii precedenți. Iar nivelul prețurilor este încă cel mai ridicat pentru lunile de vară din ultimii cinci ani.

În luna mai, scăderea prețurilor a fost împiedicată de prezența pe piața internă a unor loturi relativ mici de cartofi importați – de calitate diferită, dar mai ales scumpi (nu mai ieftini de 1-1, 1 USD/kg). Apoi, de la mijlocul lunii trecute, adică din momentul în care fermierii ucraineni au vîndut majoritatea cartofilor timpurii, producătorii moldoveni de acest produs au început livrarea în regiunea Odessa. Prețul angro al cartofilor pentru export în țara vecină a fost și rămîne cu cîțiva eurocenți mai mic decît prețul mediu pentru acesta în Moldova. Dar gospodăriile mari agricole sînt mulțumite de această stare de lucruri. Lor le este mai convenabil să acumuleze produse pentru o expediere unică în Ucraina a unui camion sau două pe săptămînă decît să livreze în fiecare zi loturi foarte mici de cartofi noi pe piața internă.


Experții Asociației Producătorilor de cartofi din Moldova consideră că prețurile cartofilor în Moldova vor rămîne la un nivel ridicat timp de cel mult două săptămîni, pînă cînd pe piața internă va începe furnizarea soiurilor de cartofi cu coacere medie și tîrzie. Cu toate acestea, în acest an perioada de ieftinire a acestui produs s-ar putea să fie de scurtă durată.

Din cauza condițiilor meteorologice dificile din timpul campaniei de însămînțare, suprafața cu cartofi în Moldova a scăzut, conform estimărilor experților, cu cel puțin 10-15%. Randamentele de cartofi și în acest an, în cel mai bun caz, vor fi aproape de nivelul mediu. Adică, livrări sezoniere foarte mari de cartofi pe piața internă, cel mai probabil, nu vor fi.

Iar exportul cartofilor moldovenești pe piața ucraineană va continua cu siguranță. Potrivit analiștilor EastFruit, în anii precedenți, cel puțin 70-80% din exportul de cartofi locali pe piața ucraineană ai-a revenit regiunii Herson. În acest an, perspectivele producției și vînzărilor cartofilor ucraineni în regiunile sud-estice ale Ucrainei, din motive evidente, nu sînt clare. De asemenea, sînt foarte îndoielnice și rezultatele în sectorul cartofilor din Polonia (în regiunile țării în care se cultivă legume continuă seceta și au fost introduse cote pentru folosirea apei din surse subterane, care este insuficientă pentru irigarea tuturor culturilor). În consecință, livrările de cartofi în sudul Ucrainei din Moldova pare a fi cel mai logic atît din punct de vedere al prețurilor, cît și din punct de vedere al cheltuielilor logistice.

Singura problemă (pentru consumatori) constă în faptul că în Moldova, pe piețele cartofilor, cepei, sfeclei și morcovului, datorită exporturilor intensive în anumite perioade ale anului, poate exista un deficit de mărfuri și o creștere semnificativă a prețurilor.

0
0
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?