X 
Cutremure stiri: 502

De ce în Moldova nu se ieftinesc caisele locale

13 iun. 2023,, 11:15   Economie
2926 0

La începutul săptămînii trecute, pe piața din Republica Moldova au apărut primele loturi angro de caise locale.

Prețul mediu de pornire cu ridicata a fost de 30 lei/kg (1,68 USD/kg), semnificativ mai mic decît la începutul sezonului trecut – 35 lei/kg (1,84 USD / kg).

Mai mult, prețul caiselor este cel mai mic pentru prima decadă a lunii iunie din ultimii cinci ani. Dar există o altă caracteristică curioasă: în weekendul trecut în piețele angro și cu amănuntul din Chișinău, prețurile caiselor au crescut cu 1-2 lei/kg. Ultima dată cînd analiștii EastFruit au remarcat o scurtă stagnare a prețurilor de pornire pentru caisele moldovenești a fost în anul secetos 2020.

Comercianții de pe piață consideră că prețul caiselor moldovenești se va menține la nivelul actual, probabil întreaga săptămînă curentă. Motivul principal, în opinia lor, este cantitatea relativ mică de caise de soiuri timpurii, cel mai grav afectate de înghețurile de primăvară. Fermierii vor începe recoltezarea soiurilor de caise cu coacere medie și tîrzie peste o săptămînă-două, nu mai devreme. Dar recolta lor va fi mică și anul acesta. În total, conform estimărilor experților, recolta brută de caise în țară este puțin probabil să depășească 8-9 mii tone, ceea ce reprezintă cu 20-25% mai puțin decât în cele două sezoane anterioare.

Cu toate acestea, chiar și ținînd cont de recolta scăzută, prețurile caiselor vor scădea probabil în condițiile unor perspective de export neclare. De obicei, țara exportă 2,5-3,5 mii tone din aceste fructe pe piețele externe, principalele piețe de desfacere fiind cele din Rusia și Ucraina. Este greu de prognozat dacă caisele moldovenești vor fi exporate pe aceste piețe și în 2023.


Suprafața livezilor fructifere, conform datelor experților, este puțin mai mică de 3,5 mii hectare - aproximativ 3% din suprafața totală a plantațiilor fructifere din țară. În ciuda ponderii atît de modeste în structura horticulturii țării, caisele ocupă locul trei în "topul" fructelor moldovenești – după mere și prune. Este curios faptul că pînă anul trecut, timp de cinci ani, suprafața livezilor de caise din țară creștea anual cu 50-100 de hectare. Mai mult, potrivit Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), o parte semnificativă a plantațiilor noi le revenea livezilor intensive (cel puțin 1,1 mii copaci la hectar).

Majoritatea livezilor de caise, aproximativ 43%, sînt concentrate în zona centrală a Moldovei. În acest an, această zonă, precum și regiunile sudice, au suferit mai puțin din cauza înghețurilor de primăvară și de grindină decît regiunea de nord a Moldovei. Peste 70% din toate livezile de caise sînt întreținute de gospodării și ferme mici.

În întreprinderile horticole relativ mari (10 hectare sau mai mult), conform estimărilor experților, există aproximativ 1,2-1,4 mii hectare de plantații de caise. Acestea sînt în principal gospodării orientate spre export. În situația actuală, evident, ele se vor pomeni în cea mai dificilă poziție în ceea ce privește angajarea forței de muncă pentru campania de recoltare, precum și exportul de produse.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав