Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Daniel J. Mitchell: "Ajutorul extern nu ajută Moldova"

25 iun. 16:28   Economie
1377 0

Ajutorul extern primit de Republica Moldova nu o ajută să se dezvolte, majorarea acestui ajutor nu duce la mai multă creștere, iar aceste fonduri ar trebui alocate cu condiția obținerii unor indicatori de management mai mari.

Această opinie a fost exprimată de Daniel J. Mitchell, cunoscut expert american, economist de talie mondială și membru principal al Institutului CATO din Washington, care se află în prezent la Chișinău.

El a menționat că, datorită instinctelor sale și simpatiei pentru contribuabili, nu este un fan al ajutorului extern. Dar există și un argument foarte practic, și anume că ajutorul extern pur și simplu nu funcționează.

"Mai mult ajutor nu duce la mai multă creștere. Într-adevăr, pomana poate împiedica dezvoltarea economică prin sprijinirea guvernelor și politicilor proaste", a scris Daniel J. Mitchell.

El a citat Moldova ca exemplu, menționînd că se află în prezent în Moldova pentru a ține un discurs care se va concentra pe statul de drept și calitatea sistemului judiciar.


Daniel J. Mitchell a declarat că studiul a prezentat indicatori de guvernanță de la Banca Mondială pentru Moldova în 1996 (la scurt timp după independența față de Uniunea Sovietică) și 2022 (cele mai recente date).

"După cum puteți vedea, îmbunătățirile modeste în două domenii sînt compensate de scăderi modeste în alte trei domenii. De altfel, nu am inclus nici măcar categoria Stabilitate politică, care a scăzut semnificativ. Presupun că izbucnirea războiului în Ucraina, care se învecinează cu Moldova, a jucat un rol în acest declin, și ar fi nedrept să învinuim actualul guvern moldovean pentru conflictul din vecinătate", a spus el.

Expertul american a subliniat că Moldova nu a beneficiat de independență, cel puțin atunci cînd se măsoară calitatea guvernării.

"De ce ar conta asta pentru cititorii americani? Sau pentru cititorii de aproape oriunde, în afară de Moldova. Ei bine, ar trebui să conteze pentru americani (și europeni și japonezi) pentru că noi ajutăm la finanțarea guvernului moldovean", a subliniat Daniel J. Mitchell.

Referindu-se la ajutorul american pentru Moldova, el a citat extrase dintr-un raport recent al Associated Press, realizat de Matthew Lee și Vadim Girda, în care se afirmă că secretarul de stat american Anthony Blinken a promis Moldovei un ajutor de 135 de milioane de dolari pentru securitatea energetică și pentru combaterea dezinformării.

Blinken a anunțat ajutorul la o conferință de presă cu președintele Maia Sandu. Șeful diplomației americane a precizat că 85 de milioane de dolari vor fi folosiți pentru susținerea infrastructurii energetice, iar 50 de milioane de dolari vor fi folosiți pentru revizuirea sectoarelor energetic și agricol și contracararea dezinformării.

Potrivit lui, de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, SUA au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 milioane de dolari. Din această sumă, circa 300 de milioane de dolari au fost alocate pentru securitatea energetică.

Maia Sandu a mulțumit SUA pentru sprijinul financiar, menționînd că, datorită asistenței financiare americane în valoare de 80 de milioane de dolari, autoritățile au reușit să compenseze facturile la energia electrică ale cetățenilor țării în iarna trecută.

Expertul american a atras atenția asupra faptului că, printre altele, ajutorul SUA este utilizat pentru subvenționarea consumului de energie în Republica Moldova.

"Nu cred că guvernul SUA ar trebui să subvenționeze facturile de electricitate ale cuiva, nici în țară, nici în străinătate. Oricum ar fi, obiecțiile mele filosofice față de ajutorul extern nu se aplică banilor folosiți pentru a cumpăra prieteni. Dacă cineva mă poate convinge că ajutoarele acordate unui guvern străin vor împiedica această țară să dezerteze în favoarea unei țări neprietenoase cu noi, ar putea merita. Dar sînt foarte sceptic că pomana SUA către Moldova atinge acest obiectiv. În plus, ajutorul extern poate avea chiar consecințe neplăcute (așa cum probabil a avut în Ucraina dinaintea războiului... și probabil va avea în Ucraina postbelică)", a declarat Daniel J. Mitchell.

Ideea de bază, spune el, este că ajutorul extern are un istoric teribil.

"Dar dacă politicienii insistă să trimită banii contribuabililor în alte țări (fie pentru a fi mulțumiți de ei înșiși, fie pentru a-și cumpăra prieteni), fondurile ar trebui să fie legate de ceva specific, cum ar fi scoruri mai mari la indicatorii de guvernanță ai Băncii Mondiale. Sau, și mai bine, să condiționeze ajutorul de obținerea unor scoruri mai mari la Economic Freedom of the World (și cu condiția de a ignora sfaturile proaste ale FMI și OCDE)", a subliniat el.

26
12
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?