Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Cum poate fi îmbunătățită competitivitatea sectorului strugurilor de masă din Moldova

10 iul. 11:30   Economie
2745 0

Sectorul strugurilor de masă din Republica Moldova urmează să primească sprijin prin intermediul inițiativei OCOP (One Country One Priority Product) a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Un proiect de asistență tehnică în valoare de 350 de mii de dolari pentru doi ani a fost semnat la sfîrșitul lunii februarie curent de către reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle, și viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

În cadrul unui atelier organizat recent de FAO și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova au fost discutate obiectivele și modalitățile de implementare a proiectului, informează EastFruit.

În cadrul evenimentului, au fost analizate principalele necesități ale sectorului, inclusiv au fost prezentate datele și informațiile, disponibile pentru analiza lanțului valoric din punct de vedere social-economic și de mediu. De asemenea, au fost identificate domeniile strategice prioritare care vor contribui la stimularea investițiilor în lanțul valoric și sporirea competitivității sectorului. Ulterior, în baza priorităților strategice identificate la atelier, experții FAO și ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) vor efectua o cartografiere a lanțului valoric al sectorului strugurilor de masă.

La solicitarea MOLDPRES, Vladimir Bolea a estimat că această colaborare cu FAO se aliniază perfect cu angajamentul Guvernului în promovarea practicilor agricole inovatoare și sustenabile.


"Îndeplinirea acestui acord va ajuta guvernul să îmbunătățească întregul lanț valoric al sectorului, promovând o agricultură dezvoltată și rezistentă la schimbările climatice, împreună cu diversificarea piețelor locale și consolidarea capacității de export.

”Implementarea acestui acord va ajuta Guvernul să îmbunătățească întregul lanț valoric al sectorului strugurilor de masă, promovând o agricultură inteligentă, sustenabilă și rezistentă la schimbările climatice, alături de diversificarea piețelor locale și consolidarea capacităților de export.

Asistența vine într-un moment crucial pentru producătorii de struguri de masă din Moldova, care navighează printr-o serie de provocări, inclusiv războiul din Ucraina, tensiuni geopolitice și incertitudini economice. Atingând o producție anuală de peste 130.000 de tone - dintre care 60 de procente sunt tradițional exportate - sectorul se luptă cu creșterea costurilor de producție, acces limitat pe piață și o dependență crescută de materii agricole importate. Aceste obstacole subliniază nevoia urgentă de o schimbare strategică și diversificarea pieței, orientarea producătorilor în special către Uniunea Europeană, pentru a menține viabilitatea pe termen lung a sectorului”, a declarat ministrul.

Beneficiind de expertiza FAO, în cadrul proiectului va fi efectuată o analiză amănunțită a Lanțului Valoric (VC) pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului. Mai mult, proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri de masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit lui Raimund Jehle, "această abordare structurată a provocărilor, împreună cu planurile strategice pentru dezvoltare sustenabilă și creștere pe termen lung, oferă o bază solidă pentru creșterea durabilității și rentabilității sectorului strugurilor de masă".

Inițiativa OCOP permite statelor să evidențieze și să stimuleze dezvoltarea lanțurilor valorice pentru Produse Agricole Speciale care se disting prin calități unice, denominație geografică, practici agricole, care fac parte din patrimoniul cultural sau au un potențial care nu este totalmente valorificat.
În Republica Moldova, producția anuală de struguri este de peste 130.000 de tone - dintre care mai mult de jumătate merg tradițional la export.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?