Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Copaci: E nevoie de prețuri de piață pentru resursele energetice și subvenții pentru păturile vulnerabile

14 iul. 2018,, 10:45   Economie
2692 2

În Moldova trebuie formate prețuri de piață pentru resursele energetice, însă, atunci cînd acestea cresc, păturile vulnerabile ale populației sau sectoarele economiei trebuie să primească subvenții de la bugetul de stat.

Despre acest lucru vorbeşte atît FMI-ul, cît și Banca Mondială. Însă preţurile nu trebuie reduse în mod artificial, distrugînd astfel piața. Această opinie a fost exprimată de către directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci, în cadrul unui interviu exclusiv acordat portalului NOI.md.

Astfel a comentat el posibilitățile de reducere a prețurilor, examinate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.

Tudor Copaci a menționat că politica subvențiilor este determinată de strategiile Guvernului și de politica statului, deoarece aceasta depinde şi de capacitatea bugetului de stat de a-i subvenționa într-o asemenea situație pe producătorii agricoli etc. În privința situației create trebuie să se pronunțe Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Ministerul Agriculturii. ANRE nu se implică în acest proces.

„În calitate de autoritate de reglementare, considerăm că pe viitor este, de asemenea, necesar să fie aplicat acest mecanism de stabilire a prețurilor-plafon pentru benzină și motorină. Experții Agenției consideră că acest lucru este corect, fiind înregistrat un rezultat pozitiv. Comparativ cu perioada anterioară, profitabilitatea și marjele de tranzacționare specifice ale operatorilor de pe piață au scăzut cu 50-70%. Dacă vom compara volumul marjei lor înainte și după reglementare, atunci aceasta va scădea la benzina cu 60%, iar la motorină – cu 70%”, a subliniat directorul general al ANRE.


Potrivit lui, utilizînd aceste metode, regulatorul a redus profitul și rentabilitatea întreprinderilor. Către sfîrșitul anului 2017, rentabilitatea companiilor la benzină a constituit 2,8%, la motorina – 0,5%, iar la gazul lichefiat – 7,2%. „Este evident că, acolo unde nu reglementăm, profitabilitatea este mai mare, pentru că piața moldovenească este mică, pe ea activează nu chiar multe companii. De aceea, dacă vom face liberalizarea, există riscul unor înțelegeri de cartel, iar prețurile vor crește”, a remarcat Copaci.

El a atras atenția asupra faptului că și în alte țări există probleme cu majorarea prețurilor la benzină. De exemplu, în Canada, în acest an, cînd au început protestele automobiliștilor în legătură cu majorarea prețurilor, operatorii au închis benzinăriile ca măsură de răspuns pentru o jumătate de zi. După aceea, toată lumea s-a calmat.

Copaci a comunicat că, după ce instanța a suspendat decizia ANRE, în baza cererii Ministerului Economiei, regulatorul a primit o scrisoare din partea companiilor care importă și vînd produse petroliere. Operatorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste acțiuni, deoarece le-au adus pierderi. „Împotriva deciziei instanței nu putem face nimic”, a subliniat Copaci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?