X 
Arşiţa stiri: 182
Jocurile Olimpice stiri: 136
Transnistria stiri: 1412

Contribuabilii pot cumpăra foi de parcurs pînă la epuizarea stocului disponibil

3 iun. 10:45   Economie
3380 0

Serviciul Fiscal de Stat informează că, începînd cu data de 27 mai 2024, avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs au fost excluse din categoria formularelor tipizate de documente primare cu regim special, urmare a modificărilor efectuate prin Hotărîrea Guvernului nr.229/2024.

Astfel, pentru documentarea operațiunii de consum de combustibil și de utilizare a mijloacelor de transport, contribuabili sînt în drept să utilizeze formulare de documente contabile aprobate de conducerea contribuabilului, conform necesităților proprii.

Totodată, anunțăm despre posibilitatea contribuabililor de a procura foi de parcurs în limita stocului disponibil, 68 874 bucăți de formulare tipizate pentru autoturisme, 8 822 bucăți de formulare tipizate pentru autobuse și 119 042 bucăți de formulare tipizate pentru autocamioane. După epuizarea stocului, autoritatea fiscală nu va mai tipări foi de parcurs, urmare a modificărilor efectuate prin Hotărîrea Guvernului menționată supra.

De asemenea, menționăm că, conform art. 1171 din Codul fiscal, la transportarea mărfurilor, furnizorul are dreptul să emită avize de însoțire a mărfurilor. În cazul în care furnizorul emite avize de însoțire a mărfurilor, acesta eliberează factura fiscală în baza avizelor emise, pînă la sfîrșitul perioadei fiscale în care au fost emise avizele respective.

În cazul utilizării facturii fiscale electronice (e-Factura), furnizorul eliberează factura fiscală în termen ce nu poate depăși 10 zile calendaristice ale lunii următoare celei în care a avut loc livrarea documentată prin avizele respective.


Corespunzător, contribuabilii pot utiliza stocul disponibil de avize de însoțire a mărfurilor pînă la efectuarea modificărilor la art. 1171 din Codul fiscal.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав