Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Companiile din Transnistria vor pierde unele facilități fiscale

7 noi. 2023,, 11:45   Economie
2571 0

Agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova, care desfășoară activități economice în străinătate și sînt înregistrați la Agenția Servicii de Stat, vor pierde unele facilități fiscale și vor fi obligați să achite taxe de import și taxe de poluare la vînzarea mărfurilor importate pe malul drept al Nistrului.

Acest lucru prevăd modificările la hotărîrea Guvernului "cu privire la declararea mărfurilor de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova", care au fost elaborate de Ministerul Mediului și supuse consultărilor publice.

În prezent, cu condiţia rămînerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituţionale, agenţii economici din raioanele de est ale Republicii Moldova nu achită taxa de import şi plata pentru poluarea mediului.


În redacția actuală a regulamentului se stipulează că procedura declarării şi vămuirii mărfurilor introduse în/scoase de pe teritoriul vamal al ţării de către agenţii economici din raioanele de est ale Republicii Moldova înregistraţi la Instituția publică „Agenția Servicii Publice” se efectuează în funcţie de regimul vamal solicitat, fără perceperea drepturilor de import şi a plăţii pentru poluarea mediului, cu condiţia rămînerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituţionale.

În același timp, se intenționează eliminarea din acest text a sintagmei "fără perceperea drepturilor de import şi a plăţii pentru poluarea mediului, cu condiţia rămînerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituţionale".


Ministerul Mediului a declarat că în ultima perioadă s-a constat că o parte din agenții economici înregistrați în raioanele Republicii Moldova din stînga Nistrului aplică această normă neconform, și comercializează mărfuri și în afara teritoriului reglementat prin HG 1001/2001, astfel creînd condiții de concurență neloială celorlalți actori economici, care achită integral drepturile de import și a plăților pentru poluarea mediului.

În așa mod, nu sînt respectate principiile de justiție fiscală, sînt discriminați agenții economici care importă pe teritoriul Republicii Moldova sau exportă mărfurile finite, asupra cărora au fost aplicate taxe de mediu. Totodată, normele care oferă unui anumit grup de producători avantaje comerciale, sporesc riscul evaziunii fiscale și scad din transparența fiscală.

Ministerul a precizat că în ultimul an Agenția de Mediu a înregistrat mai multe cereri de emitere a actelor permisive de mediu din partea operatorilor economici din stînga Nistrului, iar emiterea lor se realizează în strictă conformitatea cu reglementările naționale.

Prin modificările aduse se dorește excluderea tratamentului diferențiat din punct de vedere a legislației de mediu a agenților economici din raioanele de est ale Republicii Moldova și a agenților economici din restul Republicii Moldova.

În urma modificărilor propuse, se așteaptă ca mediul concurențial al Republicii Moldova să fie mai just, și se urmărește excluderea concurenței neloiale din partea agenților economici înregistrați în stînga Nistrului, care ar ridica gradul de competitivitate internă a producătorilor autohtoni.

10
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?