Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cîți bani vor merge pentru a acoperi breșa după „furtul secolului”

22 mar. 2023,, 19:15   Economie
2589 0

Autoritățile iau noi împrumuturi pentru a deservi împrumutul luat pentru acoperirea breșei formate după „furtul secolului”.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul economiei, a declarat acest lucru în emisiunea Puterea a patra de pe postul N4 TV, transmite a-tv.md.

Totodată, economistul a subliniat că, din cauza faptului că autoritățile iau împrumuturi la o dobîndă foarte mare, acestea vor trebui să returneze nu 13 miliarde de lei, și nici măcar 25 de miliarde, așa cum era planificat inițial, ci aproximativ 40.

„Am luat un credit de 13 miliarde de lei, dar trebuie să rambursăm 25 de miliarde, pentru că există și dobîndă la credit. Dar știi că asta nu e tot. Știți că acum plătim doar 2,5 miliarde de lei dobîndă pe an. Și nu sînt bani, așa că luăm alte împrumuturi pentru a plăti dobînda”, a spus Ioniță.

Totodată, economistul a subliniat că anul trecut, pentru a plăti dobînda la un împrumut luat pentru acoperirea breșei formate din cauza „furtului secolului”, Moldova a luat și alte credite, dobînda la care era de 22-24%.


„Am luat un împrumut. Returnăm împrumutul, returnăm dobînda și plus plătim dobînda la alte împrumuturi luate pentru a plăti dobînda la primul împrumut. Iar suma totală se apropie de 40 de miliarde de lei”, a precizat expertul.

La momentul redactării știrii, serviciile de presă ale Guvernului și ale Ministerului de Finanțe nu au comentat declarațiile lui Veaceslav Ioniță.

Amintim că furtul a un miliard de euro de la trei bănci din Republica Moldova – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – s-a produs la sfîrșitul lunii noiembrie 2014. După aceea, Banca Națională a introdus management special în aceste bănci, iar apoi s-a luat decizia de lichidare a acestora (băncile sînt încă în proces de lichidare). Totodată, Banca Națională a acordat acestor bănci împrumuturi sub garanții guvernamentale pentru aceeași sumă care a fost furată (circa 14 miliarde de lei).

După cum au explicat autoritățile la acea vreme, acest lucru a fost necesar pentru a preveni panica pe piața bancară. Guvernul nu a putut da imediat o sumă atît de mare Băncii Naționale, prin urmare, pe seama datoriei, a emis și a transferat către Banca Națională obligațiuni de stat pentru 13,3 miliarde lei la 5% pe an, pe care s-a angajat să le ramburseze în 25 de ani. ani. Autoritățile au transferat acești bani în categoria datoriei publice. Era planificat ca, împreună cu dobînda pe 25 de ani, această sumă să se ridice la 24,5 miliarde de lei.

0
0
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?