Cîți bani vor mai fi investiți în dezvoltarea ZEL-urilor din sudul țării

31 iul. 2018,, 11:33   Economie
2743 0

În zonele economice libere din sudul Moldovei, în anii 2018-2019, vor fi investiți peste 65 de milioane de dolari și vor fi create 6 mii de locuri de muncă.

Anunțul a fost făcut de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a întreprins o vizită de lucru la zonele economice libere din sudul țării – ZAL „Valkaneş” și ZAL „Taraclia”. Ministrul a discutat cu administratorii și rezidenții ZEL-urilor despre domeniile de producere, planurile acestora de a-şi dubla volumul de investiții și numărul locurilor de muncă, precum şi dificultățile pe care le întîlnesc, relatează Noi.md cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Chiril Gaburici și-a început vizita cu ZAL „Valkaneș”, din orașul Vulcănești, în cadrul căreia activează 450 de persoane. Administratorul Zonei Economice Libere l-a informat pe Chiril Gaburici despre rezidenții activi din cadrul ZAL, dar și despre volumul investițiilor, care constituie 16,7 milioane de dolari.

Acesta a menționat că anul trecut ZAL „Valkaneș” a fost extinsă cu două subzone – Comrat şi Ceadîr-Lunga. În cadrul subzonei Comrat a demarat construcția celei de-a doua fabrici „Fujikura”. Conform proiectului investițional, compania va investi circa 15 milioane de euro şi va crea aproximativ 2500 de locuri noi de muncă.

Ministrul i-a îndemnat pe rezidenți să identifice noi oportunități de extindere și diversificare a afacerilor. Chiril Gaburici a menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii oferă suportul necesar pentru crearea unui mediu investițional atractiv și asigurarea stabilității și predictibilității, factori importanți pentru creșterea investițiilor în cadrul ZEL-urilor.


În prezent, în sudul țării există 3 zone și 6 subzone economice libere, cu investiții de peste 50 de milioane de dolari și circa 1000 de angajați. Se preconizează că, în 2018 și 2019, vor fi investiți peste 65 de milioane de dolari și vor fi create încă 6000 de locuri noi de muncă. „Pentru noi este important să avem investiții și locuri de muncă în fiecare raion, pentru ca toți cetățenii să aibă condiții mai bune de trai la ei acasă. Depunem efort ca să creăm oportunități pentru dezvoltarea afacerilor atît pentru agenții economici care își desfășoară activitatea în zona economică liberă, cît și pentru cei care vor veni să investească aici. În acest sens, trebuie să îmbunătățim infrastructura, să reducem birocrația și să oferim condiții sigure de activitate investitorilor”, a menționat ministrul.

Cea de-a doua zonă economică liberă vizitată de Chiril Gaburici a fost ZAL „Taraclia”, care și-a reluat activitatea în anul 2016. În prezent, aici activează 144 de persoane, iar volumul investițiilor pe întreaga perioadă de activitate constituie circa 18 milioane de dolari. În cadrul ZAL „Taraclia” activează unica întreprindere producătoare de gresie porțelanată din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?