Cioclea: BNM a fost lăsată fără pîrghii pentru a nu putea interveni la cele trei bănci

Cioclea: BNM a fost lăsată fără pîrghii pentru a nu putea interveni la cele trei bănci

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea susține că înainte de frauda bancară prin care s-au devalizat cele trei bănci BEM, BS și UB, Banca Centrală a încercat să schimbe Regulamentul care permitea supravegherea sistemului bancar, însă au apărut diferite tertipuri care au amînat acest lucru.

„Frauda a fost făcută prin intermediul unui regulament care a fost importat din UE dar care permitea abuzarea cu expunerile mari din bănci. Deja în septembrie 2013 înainte de colapsul celor trei bănci, BNM a venit cu o propunere de a schimba acest Regulament, însă Ministerul Justiției a tărăgănat timp de 100 de zile prezentarea avizului pentru acest Regulament, acest lucru fiind făcut abia în februarie 2014 (n. red. pe atunci funcția de ministru al Justiției era ocupată de Oleg Efrim, fiind înaintat în această funcție de PLDM)”, a declarat Sergiu Cioclea. 

Guvernatorul BNM a adăugat că ulterior, judecătoria Rîșcani a stopat modificarea acestui Regulament, casîndu-l doar după criza bancară: „Ceea ce înseamnă că Banca Națională nu avea pîrghii de a pune supraveghere pe bănci”.

În sinteza raportului, publicată de BNM se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Moldova au acordat companiilor din Grupul Shor împrumuturi în valoarea de 2,9 miliarde de dolari SUA. Împrumuturile respective, acordate sub forma unor împrumuturi corporative, par să fi trecut printr-un proces extrem de bine coordonat de spălare a banilor, înainte de a fi dispărut în mai multe conturi bancare în numeroase jurisdicții. 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load