X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cheltuielile planificate și prioritățile Guvernului

10 dec. 2023,, 10:40   Economie
2740 0

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024 prevede că cheltuielile vor scădea la anul cu 2 miliarde de lei față de 2023 și vor constitui 82,2 miliarde de lei.

Economista de la IDIS „Viitorul”, Diana Enachi, numește această scădere „optimizare” a cheltuielilor, și nu „reducere”. Ea precizează că cheltuielile planificate de guvern rămîn mult mai mari decît cele din 2022.

Pe primele locuri printre domeniile în care guvernul cheltuie cei mai mulți bani din bugetul de stat rămîn protecția socială, învățămîntul și ocrotirea sănătății, chiar dacă cheltuielile, în proiectul de buget, scad ușor. Aceste resurse financiare sînt, de regulă, repartizate pentru achitarea salariilor personalului și întreținerea instituțiilor, iar o mare parte din acești bani sînt utilizați pentru programele de dezvoltare a sectoarelor respective.

Guvernul vrea să taie cel mai mult din alocările pentru protecție socială și învățămînt. Ponderea cheltuielilor pentru protecția socială este de peste 26% în totalul cheltuielilor bugetare, iar a învățămîntului – de 21,1% în totalul alocărilor de la stat. Cheltuielile pentru domeniul ocrotirii sănătății vor scădea mai puțin, notează Noi.md cu referire la europalibera.

Guvernul propune mai puțini bani și pentru servicii în domeniul economiei, prin care se au în vedere diferite fonduri și programe, cum ar fi fondul rutier sau cel energetic. Dacă propunerea este acceptată, cheltuielile în această categorie vor coborî sub nivelul din 2022 și vor constitui aproape 11% din totalul cheltuielilor bugetare.


În ceea ce privește faptul unde se va investi mai mult în 2024, aici vorbim despre domeniul apărării. Cheltuielile pentru acest sector se vor majora de la 1,5 la 1,8 miliarde de lei și vor ajunge să fie duble față de 2022.

Pe de altă parte, cheltuielile pentru ordine și securitate națională se vor diminua de la 6,8 la 6,5 miliarde de lei, iar alocările pentru cultură, sport, tineret, culte și odihnă – de la 1,37 la 1,34 miliarde de lei.

0
0
0
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?