Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Cenușă, despre criza gazelor: „Un consens va trebui găsit”

29 oct. 2021,, 15:57   Economie
3246 4

Criza gazelor continuă. Negocierile sînt complicate și foarte puțină informație clară este oferită publicului, a comentat politiologul Dionis Cenușă cu referire la ultimele evoluții în problema livrării gazelor.

Analistul a formulat cîteva teze, în urma negocierilor purtate în această săptămînă cu Gazprom.

"- Rusia nu este dispusă să facă concesii. Unicul lucru clar este că vrea datoriile plătite. Speculațiile apărute în spațiul public indică că partea rusă ar mai vrea stoparea separării MoldovaGaz de MoldovaTransgaz (acum în toi) și renunțarea la DCFTA (totalmente neverosimil). Oricum, Rusia știe că orice ar cere este în detrimentul guvernării pro-UE din Moldova, de aceea, pășește ferm și fără considerație față de situația critică în care se află populația din Moldova.

- Moldova se mișcă în mai multe direcții: 1) cautarea unor volume de gaz disponibile în Europa; problema este că prețul depășește 1.000 euro mia/m3, dar se întrezărește o diminuare sub prețul de pe bursa europeană în a doua jumătate a lunii Noiembrie. Primele volume foarte mici au ajuns din Polonia și altele vor veni de la alți traderi europeni. 2) negocierea contractului de lungă cu durată cu Rusia. Nu există niciun progres în acest sens. Am explicat motivul mai sus. Dar se face frig și un consens va trebui căutat, poate chiar cu ajutorul UE (am scris de mai multe ori despre necesitatea unei trilaterale energetice Moldova-UE-Rusia). 3) căutarea de asistență financiară pentru a sprijini bugetul. UE nu ar fi oferit asistența de 60 milioane de ajutor (guvernul spune că nerambursabil), dacă nu venea o solicitare directă din partea Chișinăului", a explicat Canușa.

Potrivit lui, UE pare să fie unicul actor internațional care se interesează de situația energetică din Moldova.


"În general, criza energetică moldovenească constituie un test pentru capacitatea UE de a asista gestionarea unei crize în vecinătatea sa. Întrebarea este dacă doar valorificarea interconectărilor, asistența tehnică (Comunitatea Energetică) sau alocarea de resurse financiare sînt suficiente", mai spune Cenușa.

Acesta a sesizat că o altă problemă ține de lipsa unei comunicări eficiente și informări a opiniei publice la subiectul gazelor.

"Unde este incertitudine, apar speculații mediatice, dar și eventual cele de ordin economic. De asemenea, nu este clar de ce majoritatea parlamentară respinge (a doua oară) convocarea Premierului Gavrilița pentru raportare pe marginea crizei energetice. Este o oportunitate pentru a contura propriul discurs și a calma publicul.

Cenușa a mai remarcat că este de neînțeles de ce pînă acum nu a fost reunit Consiliul Suprem de Securitate", întrucît această criză vizează securitatea națională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?