Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Ce va salva agricultura Moldovei

30 noi. 2022,, 10:30   Economie
2687 1

Agricultura Moldovei poate fi salvată de subvenții, asigurări și patriotism.

Această opinie a fost exprimată pentru eNews de către vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, deputatul BCS, Radu Mudreac, relatează Noi.md

El și-a exprimat convingerea fermă că asigurarea împotriva dezastrelor naturale - înghețuri timpurii, grindină și vînturi, la care Moldova este foarte predispusă, îi va ajuta pe fermieri să facă față amenințărilor existente.

"Statul a creat condiții foarte bune atît pentru fermieri, cît și pentru companiile de asigurări, cărora le returnează 70% din contribuții. Dar companiile moldovenești și fermierii înșiși nu doresc să asigure ramura agricolă. Apropo, potrivit statisticilor, în agricultură sînt asigurați doar 3% din agenții economici", a spus Radu Mudreac.

Potrivit acestuia, în multe țări, condițiile de asigurare în agricultură nu sînt atît de favorabile. Statul le compensează numai – 10-20-30%.


Deputatul a subliniat că a înregistrat un proiect de lege în Parlament privind sprijinul ramurii zootehnice.

"La noi s-a redus foarte mult numărul de vaci, acestea vor trebui în curînd să fie introduse în Cartea Roșie. Și trebuie să-i ajutăm pe cei care sînt încă gata să activeze în acest domeniu. Putem cumpăra furaje din țara vecină Ucraina, iar conducerea Moldovei este pur și simplu obligată să le ofere facilități fiscale. Atunci vom păstra personalul, oamenii vor primi salarii și vor plăti impozite", a spus Radu Mudreac.

"În plus, trebuie să fim patrioți ai țării noastre. Să oferim organizațiilor bugetare - grădinițe, școli, instituții medicale, produse alimentare, legume și fructe de la producătorii autohtoni, dar nu bunuri importate. Și toate acestea absolut nu ne împiedică să căutăm concomitent noi parteneri și piețe de desfacere a produselor", a spus el.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?