X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4147

Fermierii cer Autorităților declararea stării de urgență în agricultură

19 iul. 09:17   Societate
3944 0

Asociația Forța Fermierilor a adresat o scrisoare deschisă autorităților din Republica Moldova prin care cer declararea stării de urgență în agricultură, notează Noi.md

”Clima aridă cu arșiță, temperaturile record și fenomenele climaterice extreme pentru Republica Moldova înregistrate în ultimele săptămîni au creat record la pagube pe tot teritoriul țării. Activitatea agricolă a înregistrat consecințe catastrofale cu o amploare extinsă pentru toată Moldova. Toți agricultorii sînt afectați indiferent de tehnologia agricolă aplicată la creșterea culturilor, inclusiv cei cu tehnologie ecologică. Menționăm ca unele regiuni se confrunta cu seceta cruntă deja 3 ani consecutiv. În situația creată, avizele de constatare a stării de calamitate și de forță majora, deja puțin ajuta, și nu sînt recunoscute de creditori, ele nu suspenda calcularea penalităților și majorărilor de întîrziere.

Agricultura cu fermitate este o ramură prioritară pentru Republica Moldova, pe motiv că aproximativ 300 mii persoane muncesc în acest sector, din totalul de 900 mii, conform datelor BNS pentru 2023, iar Guvernul trebuie să întreprindă măsuri urgente ca să salveze această ramură de la colaps”, se arată într-o notă de presă.

Asociația Forța Fermierilor face apel către toate instituțiile statului să faciliteze instituirea în mod urgent a Comisiei Naționale de Situații Excepționale și să fie declarată cît mai curînd posibil Stare de Urgenta în Agricultură la nivel de țară.

Potrivit fermierilor, această măsură este absolut necesară pentru salvarea agriculturii din Republica Moldova.


”Este măsura cea mai importantă și absolut necesară. Mii de întreprinderi agricole împreună cu zeci sau sute de mii de locuri de muncă pe care le dețin sînt în pericol de a fi falimentate și lichidate, iar în consecință vor pierde toți, nu doar agricultorii.

Asociația Forța Fermierilor vine cu mai multe propuneri, care ar trebui sa fie realizate in cadrul stării de urgenta si anume:

1. Organizarea sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a procesului de actare centralizată a efectelor secetei în toată țara;

2. Introducerea moratoriului pentru fermieri la calcularea penalităților și dobînzilor de întîrziere;

3. Adresare către Uniunea Europeană și Organizațiile Internaționale pentru obținerea de suport financiar rapid pentru stabilizarea situației;

4. Suspendarea plăților corpului principal la creditele agricole bancare și nebancare din perioada iulie 2024 – iulie 2025, creditele fiind prolongate cu respectiv 12 luni și plățile suspendate să fie achitate în perioada prolongată. Această măsură este una deja adoptată de Guvernului României pentru salvarea agricultorilor afectați de secetă în acest an.

5. Deschiderea cît mai urgent a apelului pentru plata subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din FNDAMR;

6. Modificarea Legii nr.71 din 2023, care să permită agricultorilor afectați 3 ani consecutiv de secetă sau grindină, să comercializeze tehnica agricolă subvenționată prin intermediul AIPA, fără restricționare și obligațiune de returnarea a subvențiilor primite pentru această tehnică;

7. Implementarea cît mai urgentă a plăților per ha, conform modelului european, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

8. Organizarea unei Platforme Naționale pentru redresare la schimbările Climatice, la care să participe toate asociațiile agricole, mediul științific, serviciul Hidro Meteorologic de Stat, Ministerul Mediului, reprezentanți ai organizațiilor de finanțare și donatoare prezente în Moldova și alți actori afectați de situația schimbărilor climaterice din agricultură;

9. Crearea unui Program Special de finanțare pentru fermierii afectați de schimbările climatice pentru a oferi posibilitatea redresării situației”, spun fermierii.

0
0
1
6
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав