Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Ministrul Agriculturii: În Republica Moldova nu există riscul unei crize alimentare

27 noi. 2022,, 17:04   Societate
2677 0

Moldova nu este amenințată de o criză alimentară, rezervele de stat sînt pline cu produse, asigură ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

"Există diverse zvonuri că sîntem în pragul unei crize alimentare. Există un astfel de risc în Republica Moldova?

”Nu, absolut. Am dublat cantitatea de grîu, avem mult ulei de floarea soarelui - acoperire de 100%, au fost achiziționate conserve pentru rezerva de stat. Agenția rezervelor materiale asigură de fapt 100% din necesități", a menționat Vladimir Bolea.

Cu toate acestea, potrivit oficialului, noi depindem de importuri, în special de produsele lactate. În cadrul emisiunii Prime Time de pe canalul Prime, ministrul a menționat că zootehnia a fost distrusă în țara noastră, iar Ministerul Agriculturii intenționează să investească în această industrie, relatează publika.md.

În țară există 312 ferme, în care sînt puțin mai puțin de 16,5 mii de capete de animale. Alte 65 de mii de vaci sunt crescute în condiții de casă. Acest lucru nu este suficient pentru a asigura țara cu lapte, de aceea depindem de importul produselor corespunzătoare. Vladimir Bolea a spus că Ministerul Agriculturii intenționează să dezvolte creșterii animalelor începînd cu anul viitor.


Vladimir Bolea spune că, pentru a obține profit, fermierii trebuie să garanteze calitate, cantitate și continuitatea aprovizionării. Totodată, ministrul consideră că produsele moldovenești sînt un concurent puternic pe piața internațională. Problema constă în cantitatea care poate fi furnizată pe parcursul anului. Soluția într-o astfel de situație poate fi unirea fermierilor în asociații, spune șeful Ministerului Agriculturii.

În plus, cooperativele pot primi mai multe subvenții de la stat decît un agent economic individual. Și, potrivit lui Vladimir Bolea, în această privință, sîntem încă la început, dar tendința este pozitivă. Ministrul Agriculturii a mai spus că ministerul analizează ce se poate produce pentru a obține mai mult profit. De exemplu, vă puteți ocupa cu producția de semințe, avînd în vedere că țările vecine, România și Ucraina, sînt exportatoare de cereale. Ministrul consideră că țările producătoare vor fi interesate să cumpere semințe de soiuri hibride sau rezistente la secetă.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?