COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 944 930   INFECTAȚI 366 256(+94)   TRATAȚI 350 497      DECESE 9217(+9)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Activitate în bază de patentă fără termen de valabilitate. Deputații propun modificări

15 oct. 10:45   Economie
1585 1

După ce mai mulți ani la rînd termenul - limită de activitate în bază de patentă pentru comerțul cu amănuntul a fost prelungit, acum unii deputați propun excluderea acestuia.

Parlamentarii spun că în Republica Moldova antreprenoriatul mic reprezintă o sursă de venit pentru mii de persoane, iar pandemia COVID-19 a afectat substanțial economia țării și soarta a mii de antreprenori mici, transmite Noi.md cu referire la bizlaw.md.

În prezent, normele legale stipulează că patentele de întreprinzător pentru categoriile 1.1 și 1.2, adică comerțul cu amănuntul, vor fi valabile pînă la sfîrșitul anului 2022. Conceptul de eliminare a patentelor pentru acest gen de activitate a fost gîndit cu mult înaintea situației de criză provocată de pandemie, spun deputații. Stoparea acestor activități în condițiile actuale, cînd asistăm la creșteri de prețuri la multe produse de primă necesitate și la dificultățile de ordin social, lipsa locurilor de muncă și altele ar fi o catastrofă pentru mii de peroane și familiile lor, se menționează în proiectul depus la Parlament.

Conform datelor de la Serviciul Fiscal de Stat, la sfîrșitul anului trecut erau 11.473 patente valabile, iar suma totală a impozitelor plătite depășește 6,45 milioane lei. Cel mai mare număr de patente antreprenoriale sînt în domeniul comerțului cu amănuntul în tarabe, chioșcuri, pavilioane și altele, 5773. În acest caz, impozitul plătit de proprietarii săi se ridică un pic mai mult de 4,89 milioane lei.

În nota informativă a proiectului se mai menționează că mulți patentari sînt pensionari, iar comerțul reprezintă practic sursa de venit de bază în condițiile unei pensii mici.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X