X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1341

Zboruri anulate şi evacuări după erupţia unui vulcan din Papua Noua Guinee

21 noi. 2023,, 20:30   Externe
2016 0

O parte dintre locuitorii de pe o insulă îndepărtată din Papua Noua Guinee se pregăteau marţi să evacueze zona situată în apropierea unui vulcan aflat în erupţie, care a expulzat în atmosferă un nor de cenuşă, eveniment ce a condus la anularea unor zboruri, transmite Reuters.

Echipe pentru a coordona operaţiunile de evacuare au fost desfăşurate în zona muntelui Ulawun de pe insula New Britain după ce acest vulcan a început să erupă luni, a declarat Clement Bailey, un înalt oficial în domeniul gestionării dezastrelor, citat de postul public de televiziune NBC PNG.

Zborurile de pe aeroportul Hoskins situat pe insulă au fost anulate, a precizat postul, adăugînd că vulcanul se află în continuare în faza eruptivă.

Centrul de monitorizare a cenuşii vulcanice (VAAC) a anunţat luni că vulcanul Ulawun a expulzat în atmosferă un nor de cenuşă care s-a înălţat pînă la o altitudine de peste 15.000 de metri.

Ulawun este un stratovulcan - un vulcan conic, construit din straturi de lavă întărită şi provenită de la erupţii anterioare -, cu o altitudine de circa 2.300 de metri, situat pe insula New Britain. Face parte dintr-o serie de mai mulţi vulcani aflaţi în regiune.


O serie de erupţii care au început în 1970 au provocat scurgeri de lavă şi peste 1.000 de decese. Ulawun a înregistrat o erupţie majoră în 2019, cînd coloana de cenuşa s-a ridicat pînă la o altitudine de 16.700 de metri, provocînd contaminarea apei de băut din regiune.

Papua Noua Guinee este situată pe "Cercul de Foc al Pacificului", o fîşie de vulcani şi falii în formă de potcoavă care înconjoară marginile Oceanului Pacific.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?