X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1303

Washington Post: "Hamas se pregătea pentru o a doua fază de atac asupra Israelului"

13 noi. 2023,, 11:15   Externe
2196 0

Militanții Hamas care au atacat Israelul pe 7 octombrie se pregăteau să se deplaseze în interiorul țării către orașe mai mari dacă primul atac avea succes.

Acest lucru a fost raportat de Washington Post care a citat peste 10 surse - foști și actuali oficiali din domeniul informațiilor și securității din patru țări occidentale și din Orientul Mijlociu.

„Plănuiau o a doua fază, inclusiv în marile orașe israeliene și în bazele militare", a declarat un oficial israelian de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

Echipele de asalt ale Hamas au pătruns adînc în teritoriul israelian în timpul atacului din 7 octombrie, pînă în orașul Ofakim, situat la jumătatea distanței dintre Fîșia Gaza și Cisiordania (la aproximativ 25 de kilometri de granița cu Fîșia), transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Sursele au precizat că grupările militante a aveau informații și hărți care indicau faptul că teroriștii se pregăteau să avanseze pînă la granița cu Cisiordania. La militanți au fost găsite instrucțiuni, precum și alimente, muniții și arme care ar putea dura cîteva zile. În plus, mai mulți membri ai grupării care au fost capturați în viață au furnizat informații suplimentare despre planurile Hamas.


Potrivit sursei citate, Hamas se aștepta ca acțiunile militanților în masacrul și luarea de ostatici să provoace un răspuns puternic din partea Israelului, inclusiv o operațiune terestră în Fîșia Gaza, precum și să provoace violențe în Cisiordania și să ducă la un conflict mai amplu în întreaga regiune.

După cum notează The Washington Post, declarațiile publice și informațiile obținute pe canale private sugerează că nici măcar în interiorul Hamas nu se așteptau ca atacul din 7 octombrie să fie atît de mare și ca aproape toate echipele de asalt să își atingă țintele. Cu toate acestea, liderii organizației se așteptau ca atacul să nu se limiteze la luarea de ostatici.

Potrivit celor mai recente date, teroriștii au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat aproximativ 240 de ostatici. În timpul contraatacului, armata israeliană a ucis aproximativ 1.500 de militanți. Cu toate acestea, scrie The Washington Post, mulți militanți Hamas implicați în atac au reușit să se întoarcă în Fîșia Gaza cu mașini, motociclete și cărucioare de golf furate.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?