X 
Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

Vedeţi incendiile uriașe din pădurile Amazon care sînt vizibile chiar și din spațiu

24 aug. 2019,, 05:00   Diverse
2746 1

În vara anului 2019, oamenii de știință au înregistrat aproape 85 de mii de incendii de pădure în Amazon.

Este practic de două ori mai mare decît anul trecut, iar suprafața lor a crescut cu 83%, pînă la 3,5 milioane de km. ScienceAlert scrie că incendiile sînt vizibile chiar și din SSI.


Fiind cea mai mare pădure tropicală din lume, Amazon joacă un rol foarte important în formarea oxigenului pe Pămînt. În total, această pădure produce pînă la 20% din oxigenul planetei. Pe acest teritoriu, sezonul uscat durează din iulie pînă în octombrie, atingînd apogeul la sfîrșitul lunii septembrie - în perioada cea mai periculoasă din aspect incendiar.


Incendiile din Amazon nu se datorează numai unor cauze naturale, ci sînt și incendii provocate de fermierii locali pentru a se elibera de terenuri pentru a crea cîmpuri. Drept urmare, incendiile acoperă deja o suprafață de pînă la 3,5 milioane km, iar fumul s-a răspîndit la mii de kilometri de locurile de ardere.


În plus, suprafața împădurită a Amazonului este redusă nu numai din cauza incendiilor forestiere. Numai în iulie 2019, omenirea a tăiat 1,3 mii de kilometri pătrați de păduri în Amazon – aceasta este de două ori mai mult decît suprafaţa oraşului Tokyo și cu 40% mai mult decît în aceeași perioadă din 2018.Mai mult, cea mai mare parte a bazinului și pădurilor Amazonului aparțin Braziliei, ale cărei autorități nu consideră protecția lor ca activitate principală.
Astăzi, aproape 9 milioane de kilometri pătrați de pădure ard în întreaga lume - în Amazon, Canada, Alaska și Siberia, unde incendiile nu contenesc deja timp de trei luni.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав