X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Slovenia va rambursa cetățenilor amenzile pentru încălcarea restricțiilor privind COVID

28 noi. 2023,, 17:00   Externe
2774 0

În Slovenia intră în vigoare din această săptămînă o lege potrivit căreia statul trebuie să restituie miilor de cetățeni rambursarea amenzilor pentru încălcarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Despre aceasta, așa cum scrie "Adevărul European", relatează BBC.

De rambursarea amenzilor ar trebui să beneficieze mai mult de 60 de mii de sloveni.

Timp de mai bine de doi ani, poliția a dat amenzi în valoare totală de aproape 6 milioane de euro. Dar, conform noii legi, acești bani trebuie să fie restituiți.

Este vorba de îndeplinirea unei promisiuni făcute de premierul Robert Golob înainte ca Mișcarea pentru Libertate, formațiunea sa de centru-stînga, să fie aleasă în parlament anul trecut.


Administrația anterioară de dreapta, condusă de fostul prim-ministru Janez Janša, a impus restricții severe asupra libertății de circulație și de întrunire.

În diferite momente, slovenilor nu li s-a permis să călătorească în afara cartierelor lor și a existat o stare de asediu pe timp de noapte.

Curtea Constituțională a anulat toate aceste măsuri. Însă, pînă în prezent, autoritățile nu au anulat sancțiunile impuse celor considerați vinovați.

Ecologistul Rock Roseman, care a primit mai multe amenzi pentru că a participat la proteste, se simte îndreptățit.

"Ordonanțele în baza cărora au aplicat amenzile nu se bazau pe lege", spune el.

"Guvernul știa despre asta - și dacă asta înseamnă că acum trebuie să returneze banii, atunci asta se va întîmpla. Dacă trăiești într-un stat de drept, acest lucru ar trebui să se aplice tuturor", a spus el.

Acest punct de vedere este împărtășit de actuala administrație.

Ministrul Justiției, Dominika Schwarz Pipan, a declarat că returnarea amenzilor ar ajuta la restabilirea încrederii slovenilor în statul de drept, "care a fost subminată în mod semnificativ de utilizarea unei represiuni excesive și neconstituționale în timpul pandemiei".

5
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?