X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Sindromul Takotsubo - dezamăgire din dragoste

20 feb. 2019,, 03:30   Diverse
2924 1

Sindromul Takotsubo este o boală de inimă care reproduce simptomele infarctului şi care poate surveni în urma unui şoc sau a unei dezamăgiri în dragoste, potrivit Consiliului Naţional al Ştiinţei şi Tehnologiei (Conacyt) din Mexic, citat de EFE.

Un şoc extrem legat de o dezamăgire în dragoste sau de moartea cuiva drag poate face ca ventriculul stîng al inimii să se deformeze uşor, provocînd o îngustare a arterelor coronariene. Acest lucru face ca inima să piardă din forţă în pomparea sîngelui provocînd în final simptome similare unui infarct, informează institutul, cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor.

Cardiomiopatia Takotsubo sau sindromul inimii frînte, este o boală rară şi cu incidenţă redusă, descrisă prima oară în Japonia în anii 90.

Numele de "takotsubo" vine din limba japoneza, în care "tako" înseamnă "caracatiţă" iar "tsubo" vas, desemnând astfel un vas, similar unei amfore, cu ajutorul căruia pescarii japonezi prind caracatiţele. Forma acestui vas este similară cu forma luată de ventriculul stîng afectat de acest tip de cardiomiopatie.

Această boală rară face ca o parte a inimii (ventriculul stang) să se lărgească temporar şi să nu mai pompeze corect sîngele, în timp ce restul inimii funcţionează normal sau la capacitate mai redusă. Expertul mexican în boli cardiace Eliud Samuel Montes a subliniat că această boală duce la insuficienţă cardiacă severă, astfel încît pacientul începe să aibă dificultăţii respiratorii, necesitînd uneori chiar spitalizarea.


Maladia apare mai frecvent la femei după menopauză, deşi a fost descrisă şi la femei mai tinere şi la bărbaţi. Se apreciază că 2% dintre persoanele internate cu suspiciunea de infarct miocardic prezentau de fapt această afecţiune, procentul fiind mai mare (5-7%) pentru femei.

Simptomele seamănă cu cele ale unui infarct: durere toracică severă şi prelungită, respiraţie dificilă, la care se adaugă transpiraţii, greaţă, vărsături, palpitaţii, scăderea tensiunii arteriale, slăbiciune. Simptomele apar la cîteva ore (pînă la maximum 24-48 de ore) după un eveniment şocant: pierderea unei persoane dragi, probleme legale sau financiare, conflicte interumane, dificultăţi la serviciu, diagnosticarea unei boli grave.

Au existat însă şi cazuri de instalare a afecţiunii şi după o petrecere-surpriză sau stresul unei apariţii publice. De asemenea, se poate produce şi după accidente de maşină, intervenţii chirurgicale sau înrăutăţirea problemelor respiratorii provocate de astmul bronşic.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?