Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Preţurile îngrăşămintelor agricole au atins maxime record

23 mar. 09:30   Diverse
1474

Preţurile îngrăşămintelor agricole au atins maxime record la nivel mondial, în urma războiului dintre Rusia şi Ucraina şi a unor factori preexistenţi, relatează CNBC.

Preţurile materiilor prime care constituie piaţa îngrăşămintelor — amoniac, azot, nitraţi, fosfaţi, potasiu şi sulfaţi — au crescut cu 30% de la începutul anului şi le depăşesc acum pe cele observate în timpul crizei alimentare şi energetice din 2008, potrivit firmei britanice de consultanţă CRU, transmite agrotv.md.

Rusia şi Ucraina sînt printre cei mai importanţi producători de mărfuri agricole din lume.

În 2021, Rusia a fost cel mai mare exportator mondial de îngrăşăminte cu azot şi al doilea cel mai mare furnizor de îngrăşăminte atît potasice, cît şi cu fosfor, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Comerţul dintre Rusia şi restul lumii nu s-a oprit, dar a fost grav perturbat, deoarece importatorii şi navlositorii de nave (persoane agreate de autoritatea portuară care percepe o taxa numita nalvu pentru inchirierea navelor n.r.) se distanţează de această ţară în urma invadării Ucrainei, a declarat marţi şeful CRU pentru îngrăşăminte, Chris Lawson.


Rusia, care reprezintă aproximativ 14% din exporturile globale de îngrăşăminte, a suspendat temporar exporturile, ceea ce va avea un impact puternic pe pieţele alimentare globale.

Indicele ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură arată că preţurile alimentelor sînt la un nivel ridicat, iar Lawson a sugerat că o perioadă prelungită de deficit de îngrăşăminte va afecta randamentul agricol pe termen lung.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав