Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Petroliștii, urmăriți prin satelit pentru a vedea dacă-și țin promisiunea de reducere a emisiilor

4 dec. 2023,, 01:00   Externe
2572 0

Marile companii din industria petrolului și gazelor vor fi monitorizate prin satelit pentru a vedea, dacă într-adevăr își respectă angajamentul de reducere a emisiilor de metan, scrie Adevărul.

Emiratele Arabe Unite, gazdă a summit-ului COP28 al ONU din acest an, a anunțat sîmbătă că zeci de companii de petrol și gaze – reprezentînd 40% din producția globală – urmăresc să-și elimine aproape emisiile de metan pînă în 2030. Multe companii petroliere de stat au semnat acordul, inclusiv Adnoc din Emiratele Arabe Unite, precum și Saudi Aramco din Arabia Saudită. Vor participa și firmele americane ExxonMobil și Shell, precum și alte companii petroliere internaționale.

Ulterior, a fost anunțată o inițiativă separată care va folosi sateliți pentru a urmări dacă companiile își țin promisiunea, potrivit businessinsider.com. Omul de afaceri și filantrop miliardar Michael Bloomberg a promis 40 de milioane de dolari pentru inițiativă – un parteneriat cu Environmental Defense Fund, care își va lansa propriul satelit la începutul anului viitor.

„Companiile de petrol și gaze adesea nu au date despre aceste emisii de metan, inclusiv unde au loc scurgeri”, a declarat Bloomberg, trimisul special al ONU pentru ambiția și soluțiile climatice, reporterilor din Dubai. „Chiar și atunci cînd datele sunt disponibile, adesea nu există reguli și stimulente pentru a se asigura că companiile fac ceva în acest sens”.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic


Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, cu o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decît dioxidul de carbon, deși rămîne în atmosferă doar aproximativ un deceniu, în comparație cu secolele pentru dioxidul de carbon. Această durată de viață scurtă este motivul pentru care oamenii de știință din domeniul climei spun că eliminarea emisiilor de metan este una dintre cele mai rapide modalități de a încetini încălzirea globală.

Industria petrolului și gazelor naturale este responsabilă pentru 40% din emisiile de metan cauzate de om de la puțuri, stații de comprimare și conducte cu scurgeri, precum și de arderea în mod obișnuit a excesului de gaz într-o practică cunoscută sub numele de ventilare și ardere.

Chiar dacă numeroase țări și companii de petrol și gaze s-au angajat să reducă emisiile de metan în ultimii ani, acestea încă cresc la niveluri record, potrivit AIE. Agenția, oamenii de știință din universități și grupurile de mediu au publicat cercetări care arată că guvernele naționale subcontorizează în mod semnificativ emisiile totale.

Din punct de vedere istoric, măsurarea metanului a fost o provocare, deoarece gazul este incolor, scurgerile sunt imprevizibile și găsirea lor a implicat studii de teren costisitoare cu avioane și camere cu infraroșu portabile. Această abordare a oferit doar un instantaneu în timp, iar cercetarea a durat mult timp pentru a fi publicate.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?