X 
Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Oamenii de știință: Scutul geologic din Turcia sa deplasat cu 3 m din cauza cutremurului

7 feb. 16:00   Diverse
1661 0

Cutremurul din sudul Turciei a dus la o schimbare geologică, în urma căreia plăcile litosferice s-au deplasat cu trei metri.

Acest lucru a declarat președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV) Carlo Doglioni, scrie armeniasputnik.am

"Placa arabă s-a deplasat cu aproximativ 3 metri în direcția nord-est-sud-vest în raport cu placa anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre această lume, placa arabă și placa anatoliană", a spus expertul Corriere. ziarul della Sera.

Potrivit omului de știință, „este ca și cum Turcia s-ar fi mutat în sud-vest”.

Potrivit lui Doglioni, dimensiunea totală a faliei a fost de cel puțin 150 de kilometri, „totul s-a întîmplat în cîteva zeci de secunde”.


În dimineața zilei de 6 februarie, un cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit sud-estul Turciei, care, potrivit președintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai puternic din 1939. De asemenea, s-au raportat pagube în mai multe regiuni ale Siriei, cutremure s-au simțit și în capitala libaneză Beirut. Presa a relatat că operațiunile la marele port petrolier turcesc Ceyhan au fost suspendate din cauza cutremurului. Și în Siria, funcționarea celei mai mari rafinării din provincia Tartus a fost temporar oprită.

Potrivit ultimelor date, numărul morților în cutremurul din Turcia a crescut la 3.432, al celor răniți – pînă la 21.000.

Reamintim că 55 de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI au plecat în misiune spre zona Turciei care a fost cea mai afectată de cutremurele din ultimele două zile.

De menționat că telefoanele de urgență ale misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova în Turcia sînt:

Consulatul General al Republicii

Ambasada Republicii Moldova în Turcia

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?