Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Există riscul unui cutremur major în R.Moldova? Ce spun experții

7 feb. 2023,, 11:04   Societate
5014 0

Cutremurul din Turcia nu a fost resimțit în țara noastră, iar cetățenii Republicii Moldova nu au de ce să-și facă griji.

Potrivit experților, de regulă, în țara noastră sînt resimțite cutremurele care se produc în zona seismică Vrancea, din județul Buzău, România. Cel mai grav de până acum, cu o magnitudine de 7,4 grade pe Richter, a avut loc în 1977, transmite Moldova1.md.

Potrivit specialiștilor, cauza principală a seismelor de felul celor care s-au produs în Turcia este mișcarea plăcilor tectonice.

„În momentul rupturii se degajează energia și asta generează un cutremur de pământ. Faptul că au fost mai multe ar însemna că energia era mai mare și mecanismul rupturii a fost în mai multe zone”, a declarat Igor Nicoara, directorul Institutului de Geologie și Seismologie.

Experții spun că seismele de mică intensitate nu sînt o raritate pentru zona noastră. De la începutul lunii ianuarie, în România au avut loc cinci cutremure, cu magnitudinea cuprinsă între 2 și 4,5 grade pe Richter. Potrivit lui Igor Nicoara, și noaptea trecută a fost înregistrat un cutremur în zona seismică Vrancea, județul Buzău, cu magnitudinea 4,5 pe Richter. Acesta a fost urmat de alte trei seisme de intensitate mai mică. Chiar și așa, specialiștii spun că în Republica Moldova nu există riscul unui cutremur major.


„Dacă noi vorbim despre zona care poate afecta teritoriul Republicii Moldova, este vorba despre zona seismică Vrancea, care este amplasată la cuvertura munților Carpați, unde la contactul a trei plăci litosferice se acumulează energie și periodic ea se degajează”, a mai precizat Igor Nicoara, directorul Institutului de Geologie.

Cel mai puternic cutremur resimțit în țara noastră a avut loc pe 4 martie 1977. Cu o magnitudine de 7,4 grade pe Richter, acesta s-a produs în munții Vrancea și a avut efecte devastatoare asupra României. La nivelul întregii țări, atunci au fost înregistrați circa 11.300 de răniți, fiind distruse 35.000 de locuințe. Majoritatea pagubelor materiale au fost la București, unde s-au prăbușit peste 33 de clădiri.

Menționăm că un seism de 7,8 grade s-a resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi Cipru.

În urma cutremurului, MAEIE a informat că nici un moldovean nu a avut de suferit în urma tragediei.

Ca urmare, luni seara, 6 februarie, 55 de salvatori moldoveni de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI au plecat în misiune în Turcia.

Contacte pentru moldovenii care se află în Turcia:

Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia

Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice)

Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă: deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate).

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?