X 
Transnistria stiri: 1324
Eurovision stiri: 494

O mină de sare din Brazilia, la un pas de prăbușire

3 dec. 2023,, 15:40   Externe
1927 0

Prăbuşirea "iminentă" a unei mine de sare la Maceio, în nord-estul Braziliei, lasă să se întrevadă o imensă "tragedie urbană", potrivit autorităţilor, iar populaţia din jur a fost deja evacuată, notează AFP.

Primarul capitalei statului Alagoas, Joao Henrique Caldas, a vorbit vineri la postul CNN despre un pericol "iminent" şi "cea mai mare tragedie urbană în curs din lume", transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Potrivit unor responsabili ai Protecţiei civile, măsurile preventive au făcut posibilă punerea locuitorilor la adăpost, dar nu vor preveni dezastrul ecologic. Mii de familii au fost strămutate miercuri, un proces de relocare care a început în 2019 imediat ce au fost stabilite riscuri în această zonă.

Cartierele ameninţate în care locuiau aproximativ 55.000 de persoane în peste 14.000 de clădiri de locuit sunt goale. Cea mai mare parte a minei se află sub nivelul mării, iar prăbuşirea ei riscă să aibă efecte considerabile asupra mediului.

Pentru a explica fenomenul, Protecţia civilă a luat imaginea unei chiuvete din care dopul este scos brusc: o cantitate enormă de sare se va scurge brusc în apă şi va perturba ecosistemul marin.


Mişcările de teren în jurul minei au accelerat tasarea acesteia. Nivelul acesteia a scăzut cu 11,4 centimetri în ultimele 24 de ore, din nou conform Protecţiei civile.

Iar din 21 noiembrie, zona s-a scufundat cu 1,43 metri, indică aceeaşi sursă.

Mina de sare în cauză, care produce sare gemă (folosită la fabricarea hidroxidului de sodiu şi PVC), este una dintre cele 35 pe care compania Braskem le operează la Maceio. Acţionarul majoritar al companiei este Novonor, fosta Odebrecht.

Braskem a asigurat pe site-ul său că ia "toate măsurile posibile pentru a minimiza impactul" unui posibil colaps, prezicînd două scenarii: o prăbuşire "treptată" sau "abruptă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?