Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Ministerul chinez de Externe îndeamnă SUA să înceteze răspîndirea teoriilor despre amenințarea Chinei

25 iul. 19:15   Diverse
1285

Pentagonul denaturează faptele despre presupusa „agresiune în creștere a Chinei” în regiunea Asia-Pacific (APR). Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian, relatează TASS.

„Astfel de declarații ale părții americane denaturează complet faptele, în care albul este numit negru. Unii [membri ai elitei de guvernămînt] din Statele Unite tot vorbesc despre „amenințarea chineză”. De fapt, ei caută astfel un pretext plauzibil pentru expansiunea militară a Statelor Unite”, a spus diplomatul chinez.

Zhao a cerut Washingtonului să nu mai răspîndească teorii despre amenințarea Chinei. El a subliniat că comandamentul militar al SUA „suferă de prejudecățile Războiului Rece” privind alte țări ca o potențială victimă a politicii americane. Reprezentantul Ministerului chinez de Externe a atras atenția asupra faptului că Statele Unite, și nu China, au cel mai mare buget militar din lume.

Anterior, purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a declarat că Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) este pregătită să declanșeze un război împotriva separatiștilor taiwanezi în orice moment și să „oprească încercările forțelor externe de a obține așa-zisa independență” a insulei. Anume astfel a comentat departamentul vizita senatorului republican american Rick Scott la Taiwan.

Relațiile dintre Washington și Beijing s-au deteriorat pe fondul competiției din regiunea Asia-Pacific. Beijingul susține că o parte semnificativă din apele internaționale din regiune, prin care trec cele mai mari rute comerciale, aparține RPC. Vorbim despre zone maritime disputate în zone din Taiwan, Filipine, Vietnam, Malaezia și altele.


La 30 august 2021, Administrația de Securitate Maritimă a Chinei a declarat că toate navele străine trebuie să își raporteze poziția atunci cînd intră în apele teritoriale „chineze”. Acum, navele străine sînt obligate să-și raporteze indicativul de apel către administrația chineză, precum și să transmită informații despre încărcătura transportată.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав